Griekenland hoeft voorlopig niet te rekenen op een nieuwe lening van acht miljard euro van de EU en het IMF, waar vorige week nog groen licht voor werd gegeven.

Na crisisoverleg in Cannes verklaarden bondskanselier Merkel en president Sarkozy dat de Grieken zich eerst duidelijk moeten uitspreken over de uitkomst van de eurotop van vorige week.

"Het geld wordt pas uitgekeerd als Griekenland alle besluiten van 27 oktober aangenomen heeft en elke twijfel daarover is weggeruimd en het referendum positief voor de euro uitpakt", zei Merkel.

Groot belang

De Duitse regeringsleider zei ook dat het in het referendum in essentie gaat over de vraag of Griekenland wel of niet in de eurozone moet blijven en niet over het hulppakket. De euro is populair in Griekenland, maar er is veel kritiek op de bezuinigingen die een voorwaarde zijn voor de hulp uit de eurozone.

De Griekse premier Papandreou bevestigde dat de vraag die het Griekse volk voorgelegd krijgt is of Griekenland de euro moet houden. "Dat is heel duidelijk", zei hij. "Ik denk dat het Griekse volk de euro wil houden en dat zal zeker de uitkomst van het referendum zijn."

Verdeeldheid

Papandreou zei erbij dat het van groot belang is dat Griekenland de wereld laat zien dat het zijn verplichtingen nakomt. Hij hield in Cannes voet bij stuk over het referendum. Papandreou heeft geen keuze, zegt hij, gezien de politieke verdeeldheid in zijn land. "Als er meer overeenstemming was, zou een referendum natuurlijk niet nodig zijn."

Het parlement in Athene moet eerst nog instemmen met de volksraadpleging. Als dat gebeurt, kunnen de Grieken of 4 of 5 december naar de stembus.

STER reclame