NOS NieuwsAangepast

'Lord of War' schuldig aan wapenhandel

Viktor Anatoljevitsj Bout, ook wel bekend als de 'koopman van de dood', is door een rechtbankjury schuldig bevonden aan onder meer wapenhandel en samenzwering met moord als doel. Hij kan levenslang krijgen.

De Rus stond terecht voor het verhandelen van onder meer kalasjnikovs, raketwerpers en munitie in conflictgebieden in de jaren negentig. Hij zou hebben geleverd aan de Colombiaanse terreurbeweging FARC en de Liberiaanse leider Charles Taylor. Ook wordt Bout beschuldigd van het verhandelen van wapens en munitie naar andere landen via zijn eigen vliegtuigmaatschappij.

Naast 'koopman van de dood' wordt hij ook wel 'Lord of War' genoemd, net als de film uit 2005 die grotendeels op zijn leven is gebaseerd.

Undercover

Bout werd na een jarenlange zoektocht in maart 2008 bij een undercover-operatie van de Amerikanen opgepakt in een hotel in Thailand. Hij sloot een wapendeal met agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA), die zich uitgaven voor leden van de Colombiaanse militante FARC-beweging. Bout zou hebben gezegd dat hij 700 raketten, 5000 machinegeweren en miljoenen kogels kon leveren, naast een partij landmijnen en andere explosieven. Een DEA-functionaris omschreef Bout als "een van de gevaarlijkste mensen op aarde''.

Onschuldig

Na een lange juridische strijd is hij aan de VS uitgeleverd. Rusland verzette zich tegen de uitlevering van Bout. Volgens Moskou is de voormalige luchtmachtofficier een onschuldige zakenman. Ook de 44-jarige Bout zelf houdt vol nooit wapens te hebben verkocht. Hij beweert slechts een verhuurder van de vliegtuigen te zijn.

Bout hoort op 8 februari 2012 wat zijn straf wordt; hij kan levenslang krijgen. Zijn advocaten hebben al aangegeven dat ze in beroep gaan tegen de beslissing van de jury.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl