NOS NieuwsAangepast

RIVM sleept huisarts voor rechter

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en directeur infectieziektebestrijding Coutinho spannen een rechtszaak aan tegen huisarts Van der Linden uit Capelle aan den IJssel.

Van der Linden reageerde vorige week in diverse media op een onderzoek van het Geneesmiddelenbulletin waaruit bleek dat het nut van de jaarlijkse griepprik niet wetenschappelijk bewezen is.

Uitlatingen

Met het onderzoek in de hand zette de huisarts Van der Linden in dagblad Trouw vraagtekens bij de onafhankelijkheid van Coutinho. "Hij heeft als wetenschapper veel onderzoek gedaan in opdracht van de industrie", zei hij.

Bij het EO-programma 'Moraalridders' ging hij nog een stap verder. Van der Linden zei daar dat Coutinho en het RIVM zakelijk grote belangen hebben bij de griep. Hij noemde de RIVM-directeur als voorbeeld van iemand "die op een gegeven moment zeer terdege rekening houdt met hoe de farmaceutische industrie aankijkt tegen zijn uitlatingen".

Schadelijk

Het RIVM vindt dat de huisarts met zijn uitspraken in de media "ten onrechte de integriteit en onafhankelijke van Coutinho en het RIVM ter discussie stelt". "Hij schaadt daarmee niet alleen de heer Coutinho, maar ook ongegrond en welbewust het vertrouwen van de bevolking in de bescherming van de volksgezondheid door het RIVM."

Huisarts Van der Linden ziet de rechtszaak (.pdf) met vertrouwen tegemoet. "Ik lig er niet wakker van, ze hebben geen poot om op te staan", zegt hij. Volgens hem is er een publiciteitscampagne opgestart om het onderzoek van het Geneesmiddelenbulletin tegen te spreken. "Maar ik zal met een proces niet monddood worden gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl