NOS NieuwsAangepast

PvdA: Grieks referendum moet van tafel

De PvdA vindt het referendum in Griekenland een "dealbreker." Vanavond praat de Tweede Kamer over de afspraken op de Eurotop van vorige week.

Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig omdat het over dit onderwerp niet op de gedoogpartner PVV kan rekenen.

'Trillende handen'

PvdA-Kamerlid Plasterk zei na fractieberaad dat Europa niet vier maanden in onzekerheid kan zitten, omdat de Grieken nog een referendum willen houden.

"Het kan niet zo zijn dat als we met 17 landen praten over een pakket om de Griekse economie te redden, we in januari met trillende handen onze e-mail moeten openen om te horen of Griekenland dat wel op prijs stelt", zegt Plasterk.

'Opgeblazen'

Als de Grieken hun referendum niet intrekken, is het steunpakket geëxplodeerd, zei Plasterk. "Want dan hebben de 17 regeringsleiders iets met elkaar afgesproken waarvan degene die geholpen moet worden zegt: ik weet niet of ik dat wel wil. Dan is daarmee het pakket opgeblazen", zegt Plasterk.

De PvdA'er wil van premier Rutte weten wat dit betekent en heeft hem om een brief gevraagd. "Anders heeft het geen zin om over het pakket te praten", voegde hij eraan toe.

'Eerst afwachten'

De VVD wil eerst afwachten of het referendum er echt komt. Kamerlid Harbers benadrukt dat de Grieken zich aan hun deel van de afspraken moeten houden.

Het debat over de Eurotop wordt vanavond live uitgezonden op Politiek 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl