NOS NieuwsAangepast

EU snapt niets van Papandreou's plan

De Griekse premier Papandreou verraste gisteravond vriend en vijand met zijn mededeling dat hij een referendum uitschrijft. De Grieken mogen als het aan de premier ligt in het stemhokje vóór of tegen het Europese reddingsplan stemmen.

In de deal van de EU-regeringsleiders wordt de helft van de Griekse schulden kwijtgescholden en krijgt het land een nieuw pakket van 130 miljard euro aan leningen. Als tegenprestatie moet de regering wel flink bezuinigen.

In het land is verbijsterd gereageerd. De Griekse oppositieleider Samaras zegt er beter nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Een parlementariër van de PASOK-partij van Papandreou heeft vandaag uit onvrede over het referendum haar ontslag ingediend. Zes prominente leden van de partij van hebben de premier opgeroepen af te treden

Merkozy

Ook in de rest van de EU is men verbaasd. Zo is de Franse regering op z'n zacht gezegd niet blij met Papandreou's plan. Volgens de krant Le Monde noemt premier Sarkozy het voornemen "irrationeel".

De Duitse fractievoorzitter Brüderle van de FDP zei dat het lijkt alsof de premier zich aan de gemaakte afspraken probeert te ontworstelen. En ook de Finse minister van Europese Zaken reageert vol onbegrip.

Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel hebben nu een nieuw topoverleg gepland op de woensdag voor de nieuwe G20-top.

Dealbreker

De PvdA noemt het referendum een "dealbreker". De partij vindt het noodpakket voor de euro en Griekenland nog te zwak om mee in te kunnen stemmen. "Het pakket was al niet sterk genoeg en het is feitelijk van tafel nu de Grieken er een bom onder hebben gelegd", zei PvdA-Kamerlid Plasterk vanavond in de Tweede Kamer. Hij zei na fractieberaad eerder vandaag dat Europa niet vier maanden in onzekerheid kan zitten, omdat de Grieken nog een referendum willen houden. "Zo zijn we niet getrouwd," voegde hij eraan toe.

Volgens politieke analisten is Papandreou's plan ingegeven door angst. Hij zou bang zijn voor een afstraffing bij de komende verkiezingen. Het referendum zou een test zijn voor het Griekse EU-lidmaatschap.

Vertrouwen

Overigens is het nog niet zeker dat het Griekse referendum over de noodhulp er komt; Papandreou heeft hiervoor de steun nodig van het parlement. De premier is ook van plan vrijdag een vertrouwensstemming te houden in het Griekse parlement, waar zijn partij over een nipte meerderheid beschikt.

En als we het dan toch over vertrouwen hebben. De beurzen zien het allemaal somber in. Om twee uur vanmiddag stond de AEX op meer dan 4 procent verlies en ook de andere beurzen in Europa laten rode cijfers zien. Vooral de aandelen van banken en verzekeraars verliezen fors. ING staat al uren op een verlies van meer dan 11 procent. Ook Franse en Duitse banken staan flink in de min. Kijk voor de laatste beursupdates op nos.nl.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl