NOS NieuwsAangepast

Politiek akkoord over Mauro nabij

Er is een politiek akkoord in de maak over de kwestie-Mauro. Het CDA heeft druk overlegd met de oppositie over een regeling waarbij de 18-jarige Angolees voorlopig in Nederland mag blijven.

De partij is ernstig verdeeld over de kwestie. Op het najaarscongres werd afgelopen zaterdag een resolutie aangenomen waarin werd opgeroepen tot een humanere behandeling van alleenstaande minderjarige asielzoekers.

De partijtop en de CDA-fractie in de Tweede Kamer steunen het beleid van minister Leers. Die zegt dat hij zorgvuldig heeft gekeken of Mauro een verblijfsvergunning kan krijgen, maar dat de wet geen mogelijkheden biedt.

Twijfels

In een intern feitenrelaas over Mauro (.pdf), dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer voorafgaand aan het congres rondstuurde aan afdelingen in het land, staat dat de partij doorgaans niet treedt in de beslissingen van de minister en die accepteert.

Maar CDA-Kamerleden Ferrier en Koppejan twijfelen over de kwestie-Mauro en overwegen om af te wijken van het fractiestandpunt.

Oplossing

De bedoeling van de nieuwe oplossing is dat Mauro in Nederland een aanvraag voor een studievisum mag afwachten. Het CDA wil wel voorkomen dat andere asielzoekers dat ook mogen. De VVD en gedoogpartner PVV zouden geen bezwaar tegen steun van het CDA voor zo'n oplossing hebben.

De pleegmoeder van Mauro wees zaterdag een studievisum nog af. "Wij kennen Mauro, wij weten dat hij het al heel moeilijk heeft om nu op mbo 3-niveau te studeren. Laat staan mbo 4-niveau. En dan hebben we het nog over hbo-niveau waarvan we eigenlijk overtuigd zijn dat hij dat niet aankan", zei ze.

Mauro heeft een schriftelijke oproep gedaan aan de Tweede Kamer. "Mijn toekomst ligt in Nederland", zei hij. De kwestie-Mauro wordt morgen in de Tweede Kamer behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl