NOS NieuwsAangepast

Geruzie over zevenmiljardste aardbewoner

Is het Nargis uit India of de Russische Pyotr? Danica May of toch Alexander? Verschillende landen claimen de geboorte van de zevenmiljardste aardbewoner. De VN heeft vandaag als datum geprikt waarop officieel deze mijlpaal gehaald wordt, hoewel het precieze moment in de praktijk uiteraard niet te bepalen valt.

Hoewel de VN bij de zesmiljardste nog symbolisch iemand aanwees, besloot de internationale organisatie dat nu niet te doen. Omdat de groeiende wereldbevolking ook problemen als vervuiling, overbevolking en gezondheidszorg betekent, werd een feestje niet gepast gevonden.

Dat liet ruimte over voor verschillende landen om hun nieuwste bewoner tot mijlpaalbaby te bombarderen.

Studiebeurs

De Filipijnen waren er als eerste bij. Danica May Camacho zou dé baby zijn. De 2,5 kilo zware telg van trotse ouders Camille en Dalura werd vanmorgen geboren in een ziekenhuis in de hoofdstad Manilla.

Dat de kleine Danica eigenlijk twee minuten voor middernacht geboren werd, mocht de pret niet drukken. De verloskamer werd overspoeld door journalisten. Als cadeau kreeg Danica een studiebeurs.

Vrouwenrechten

India eist de titel op voor het meisje Nargis (wat 'prachtige bloem' betekent), geboren om 7.20 uur plaatselijke tijd in de deelstaat Uttar Pradesh.

Haar claim lijkt meer steek te houden: India zal binnen enkele jaren China inhalen als land met de meeste inwoners. Per minuut worden er vijftig baby's geboren, waarvan elf in Uttar Pradesh.

Plaatselijke hulporganisaties waren erop gebrand een meisje tot zevenmiljardste wereldburger uit te roepen om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Nog al te vaak worden in India meisjes geaborteerd, omdat ouders liever een jongetje zien.

Twee Russen

In de babyrace zette Rusland zelfs twee troeven in: Alexander uit het oosten van het land en Pyotr uit het westen. Alexander werd vanmorgen om 0.19 uur geboren in Petropavlovsk-Kamtsjatski. Zijn ouders kregen een certificaat uitgereikt en zullen van de stad een appartement cadeau krijgen.

Voor boreling Pyotr in Kaliningrad is er echter ook een certificaat waarop staat dat hij de enige echte is. Pyotr werd om 0.02 uur plaatselijke tijd geboren, door het tijdsverschil enkele uren later dan Alexander. Pyotr is 3,6 kilo zwaar en maakt het, net als zijn moeder, goed.

De plaatselijke autoriteiten zeggen dat de VN Kaliningrad hebben aangewezen als de plek waar de zevenmiljardste geboren zou worden, maar op de website van het VN Bevolkingsfonds is daar niets over terug te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl