NOS NieuwsAangepast

Teller wereldbevolking op 7 miljard

De aarde telt vanaf vandaag officieel 7 miljard mensen. Hoewel nooit precies zal kunnen worden vastgesteld wanneer de mijlpaal gehaald wordt, heeft de VN vandaag als een symbolische datum aangewezen.

De gebeurtenis wordt niet gevierd, zoals bij eerdere mijlpalen in 1999 en 1987. Volgens de Verenigde Naties vormt zo'n grote populatie een bedreiging voor de natuur en voor de toegang tot de gezondheidszorg. Ook kampen veel landen, zoals India, met overbevolking. Daarom is een feest niet gepast.

India

Ook zal er geen vandaag geboren baby worden aangewezen, zoals wel gebeurde met de zes- en vijfmiljardste. In 1999 werd Adnan Mevic uit Bosnië aangewezen als de zesmiljardste. De baas van de VN kwam zelf op kraamvisite.

Wel heeft de VN berekend dat de zevenmiljardste mens in India wordt geboren. Dat land heeft inmiddels ruim 1,2 milajrd inwoners en is hard op weg China als land met meeste inwoners in te halen.

Plaatselijke hulporganisaties zijn van plan symbolisch een meisje aan te wijzen als zevenmiljardste wereldburger, om vrouwenrechten onder de aandacht te brengen.

Andere keuzes

De keuze voor India weerhoudt andere landen er niet van hun eigen baby uit te roepen tot dé zevenmiljardste. Rusland koos een jongetje genaamd Alexander die vannacht in het oostelijke Petropavlovsk-Kamtsjatski werd geboren.

Op de Filipijnen werd het meisje Danica May aangewezen, hoewel ze twee minuten voor middernacht werd geboren.

Wereldwijd worden er dagelijks ruim 380.000 baby's geboren, dat zijn er 255 per minuut. Zo'n 51 per minuut zijn Indiaas.

Snel

Het eerste miljard haalde de wereld pas in 1806, maar daarna nam de wereldbevolking in rap tempo toe. Om van zes naar zeven miljard te komen, was maar twaalf jaar nodig.

Jaarlijks groeit de wereldbevolking met zo'n 80 miljoen. De VN verwacht dat de teller in 2050 op 9,2 miljard mensen staat en dat daarna voor het eerst de wereldbevolking gaat afnemen.

In totaal hebben er in de geschiedenis van de mensheid ongeveer 108 miljard mensen op aarde gewoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl