NOS NieuwsAangepast

ING positief over akkoord eurotop

ING-topman Jan Hommen is positief over het akkoord dat afgelopen nacht is gesloten in Brussel. Van de Nederlandse banken heeft ING de meeste Griekse staatsobligaties in handen en door het kwijtschelden van 50 procent daarvan verliest de bank honderden miljoenen euro's.

Hommen noemt het een "forse afschrijving", maar benadrukt dat er meer positieve dan negatieve dingen in het akkoord staan. Volgens de bestuursvoorzitter maakt het akkoord de Griekse schulden beheersbaar.

Voor banken in Nederland hebben de Brusselse afspraken over het algemeen geen ingrijpende gevolgen. In de boeken is al rekening gehouden met een afwaardering van de Griekse schulden.

Onderhandelingen

ING is nauw betrokken geweest bij het akkoord van afgelopen nacht. Als grootste bank van Nederland, met ook nog eens het grootste pakket aan Griekse leningen, onderhandelde Hommen met de andere grote Europese banken over de Griekse afschrijving.

"We hebben er de euro mee kunnen redden, in ieder geval de euro bij elkaar kunnen houden. Nu moeten we het gaan invullen", aldus Hommen. Wel is het naar zijn mening belangrijk dat het terugkerende vertrouwen ook echt blijft.

Kritiek

Eerder uitte Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), kritiek op de aanpak van de Europese regeringsleiders. Volgens hem hebben de leiders enkel de symptomen aangepakt en vergeten wat aan de oorzaak te doen.

Doordat in Europa de echte problemen niet worden aangepakt, blijft er onzekerheid op de markt, zegt de NVB. Bovendien komt volgens Staal de kredietverlening in gevaar nu de maatregelen voor banken, als bankbelasting en transactiebelasting, zich opstapelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl