NOS NieuwsAangepast

Een half jaar les op de oceaan

Door onderwijsredacteur Joséphine Truijman

De Nederlandse schoener Regina Maris is vertrokken voor een reis van een half jaar over de Atlantische Oceaan. Het zeilschip heeft 34 leerlingen, 5 docenten en 5 bemanningsleden aan boord.

Op één na zitten alle leerlingen in de vierde klas van het vwo. "Er zijn te weinig buitenschoolse activiteiten in het huidige onderwijssysteem. Leerlingen komen te weinig in aanraking met de natuur bijvoorbeeld. Dat is jammer, want dat verbindt juist theorie en praktijk", zegt Monique Touw, initiatiefnemer van School at Sea.

Afwisselend werkt de ene helft als matroos terwijl de andere helft les krijgt in alle vakken die ze op hun school ook zouden krijgen. Alle vijf docenten zijn eerstegraads bevoegd en kunnen meerdere vakken geven. Wis- en natuurkunde wordt bij voorkeur uitgelegd aan de hand van navigatieopdrachten of meteorologische verschijnselen. "Een mooi voorbeeld van een combinatie van theorie en praktijk", vindt Touw.

Jongeren

Touw zeilt al sinds haar zesde en haalde al vrij snel diploma's om zelf les te geven. "Toen ik 15 jaar oud was gaf ik al les. Dat ben ik mijn hele schoolperiode blijven doen. Een geweldige ervaring." Na een studie personeelswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg ging Touw werken bij VNO-NCW. Ze bleef ondertussen varen. Aan de zeevaartschool in Enkhuizen haalde ze de juiste vaarbewijzen. Inmiddels had ze een overstap gemaakt naar de Baak. "Dat heb ik twee jaar gedaan maar toen moest ik gewoon gaan varen. Mijn baan heb ik opgezegd."

In 2000 begon ze met 'at Sea Sail Training', een programma gericht op jongeren. "In die tijd werden de regels voor zeilen steeds verder aangescherpt, schepen werden hierdoor duurder. Met als gevolg dat jongeren niet meer konden meevaren. Dat vond ik zonde en daarom ik ben sponsors gaan zoeken."

Jongeren uit verschillende milieus konden voor een week inschepen op een tallshiprace. "Het mooiste hieraan is dat ze leren om verantwoordelijkheid te nemen en veel verschillende mensen ontmoeten." Het eerste zeilschip met jongeren vertrok in 2004 met zo'n twintig jongeren aan boord. Vandaag de dag zijn dat er zo'n 940 per jaar.

Kritisch

Het werken met jongeren inspireerde haar. "Ik was inmiddels een coachopleiding gaan doen om jongeren beter te begeleiden." Ze kwam erachter dat in Duitsland jongeren een half jaar lang meezeilen en tegelijkertijd ook les kregen.

"De kapitein daar was Martin Duba, samen met hem ben ik aan School at Sea begonnen. We legden contact met scholen, het ministerie en sponsors." Vandaag is het dan zover, de Regina Maris is vertrokken voor een tocht van een half jaar over de Atlantische Oceaan, langs onder meer landen als Dominica, Panama, Cuba en Bermuda.

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs wil er zeker van zijn dat School at Sea goed onderwijs aan leerlingen geeft. Ze heeft daarom de Inspectie van het Onderwijs gevraagd om het proces kritisch te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl