NOS NieuwsAangepast

Noodfonds uitgebreid, banken helpen Griekenland

De leiders van de zeventien eurolanden zijn het na een zitting van acht uur eens geworden over een aanpak van de Europese schuldencrisis. Even na 04.00 uur werd dat in Brussel bekendgemaakt.

Afgesproken is dat het noodfonds EFSF wordt vergroot tot 1000 miljard euro. Dat is een verviervoudiging van het huidige bedrag. De lidstaten storten geen geld in het EFSF, maar staan garant.

Daarnaast zullen de banken de helft van de schulden van de Griekse overheid kwijtschelden. Eerder wilden ze niet verder gaan dan het afwaarderen van de staatsobligataties met 21 procent. Door deze afspraak wordt de Griekse schuld met 100 miljard euro teruggebracht.

Buffer

In de eindconclusie zijn ook teksten opgenomen over Italië. Het land moest de andere eurolanden overtuigen dat het werk maakt van de begroting en bezuinigingen doorvoert.

Volgens voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft de regering van Berlusconi "heldere, duidelijke maatregelen" genomen om de begroting in orde te krijgen. De Europese Commissie is gevraagd om de voortgang in de gaten te houden.

Voorafgaand aan de top van de eurolanden werden de leiders van alle 27 EU-landen het er al over eens dat de banken een grotere financiële buffer moeten aanleggen. Het gaat om 9 procent van hun uitstaande verplichtingen. Dat is nodig om de schokken van de schuldencrisis op te vangen. Nederlandse banken voldoen bijna allemaal aan deze eis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl