NOS NieuwsAangepast

Pompstations in de rij voor alcoholverkoop

Zeker 1450 Nederlandse pomphouders willen bier en wijn gaan verkopen. Ze hebben zich aangesloten bij de actie van de belangenvereniging voor pompstationhouders Beta. De belangenvereniging kwam kort geleden met het idee om een proefproces uit te lokken. Vijf pomphouders zouden het verbod op drankverkoop bij tankstations - dat elf jaar geleden werd ingevoerd - gaan negeren.

Inmiddels hebben ruim 1450 pomphouders zich aangemeld. "En dat aantal neemt dagelijks toe", zegt Beta-voorzitter Ewout Klok. Het plan is om vanaf 14 november alcohol te gaan verkopen. Het is nog niet duidelijk of de pomphouders meteen groot in gaan slaan, of dat ze mondjesmaat bier inkopen.

Boete

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) delen boetes uit aan pomphouders die alcohol verkopen. De belangenvereniging was eerst van plan om alle boetes uit eigen zak te betalen. Maar het aantal pomphouders dat meedoet is zo groot, dat de belangenclub dat niet kan opbrengen. Daarom draaien de tankstations die meedoen aan de actie voor hun eigen boetes op.

Ongevallen

De eigenaren van tankstations vinden dat de overheid met twee maten meet, omdat er wel alcohol verkocht mag worden bij wegrestaurants. Ook zeggen zij dat alcoholverkoop bij pompstations geen invloed heeft op de verkeersveiligheid.

Tweede Kamer

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben laten weten dat ze niets zien in de plannen van de pomphouders. De VVD spreekt van "de kat op het spek binden". De PvdA vindt het plan bijna een provocatie en volgens het CDA gaat het voorbij aan de maatschappelijke opvattingen over alcohol en verkeer.

België

Over de grens kun je wel gewoon alcohol kopen bij tankstations. Als je bijvoorbeeld België ingaat kun je bij de tankstations daar zelfs sterke drank kopen.

Door: Anniek

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl