NOS NieuwsAangepast

Samenscholingsverbod op Museumplein

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft een noodverordening afgekondigd voor het Museumplein. De gemeente wil zo voorkomen dat het tot rellen komt tussen Turkse en Koerdische betogers.

Onder meer op internet staan oproepen om op het Museumplein opnieuw tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK te demonstreren. Zondag viel een groep Turken een Koerdisch centrum in de buurt van het Museumplein aan.

Rustig

Door een noodverordening geldt er een samenscholingsverbod op het plein en in de omgeving. Er is politie op de been om het verbod te handhaven, dat geldt van 14.00 uur tot middernacht.

Verslaggever Mattijs van de Wiel was vanmiddag op het Museumplein. "Het is hier helemaal leeg. Demonstranten die hier zouden willen komen, krijgen heel weinig kans, omdat alle toegangswegen zijn afgezet met politiebusjes."

Oproep

In een verklaring hebben Turkse en Koerdische organisaties in Nederland hun achterban opgeroepen tot verdraagzaamheid. Ook riepen ze ouders op om te voorkomen dat hun kinderen de straat opgaan om de confrontatie te zoeken.

De ondertekenaars van de verklaring betreuren wat er zondag is gebeurd, zeker in het licht van de aardbevingsramp in Oost-Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl