NOS NieuwsAangepast

Studenten vechten om plek in bieb

De universiteitsbibliotheken zitten bomvol. Het is deze week tentamenweek en dan trekken veel studenten naar de bieb. Maar volgens veel universiteiten wordt het steeds drukker. En dat is op zich raar, omdat je door de ICT ook meer thuis zou kunnen doen.

Papieren boeken

Volgens de directeur van de universiteitsbibliotheek in Leiden, Kurt de Belder, wordt het daar steeds drukker. De universiteit is ook van plan om uit te breiden. De Belder zegt dat studenten het fijn vinden om bij elkaar te zitten en toch graag de papieren boeken voor zich hebben. Daarnaast zou de langstudeerdersboete een rol kunnen spelen.

Dikke rijen

Bij de Universiteit van Amsterdam staat het 's ochtends al rijen dik voor de deur. Het is vechten om een plekje. Bij de poort wordt er gecontroleerd op pasjes, studenten van de VU zijn niet welkom. "Dit is nodig omdat er anders sowieso te weinig plek is. Nu er een langstudeerboete is, zijn studeerplekken in Amsterdam schaarser dan ooit. Elk jaar is het druk in de bibliotheek, maar dit jaar drukker dan ooit", aldus studenten tegen AT5.

Maatregelen

Niet alleen in Amsterdam staan de studenten te dringen voor een studeerplekje. Ook in Groningen staan ze 's ochtends voor half negen al te wachten. Daar is het 'al jaren erg druk' bij de bibliotheek. "Het is meer dan alleen een plek om te studeren, want het is ook een sociale ontmoetingsplek", vertelt de woordvoerster van de bieb. Bij de TU Delft hebben ze dit jaar de openingstijden van de bibliotheek verruimt om aan de vraag te voldoen. Die plannen zijn ook in Nijmegen en Groningen in de maak. In Enschede, Utrecht en Rotterdam merken ze ook dat het drukker wordt. De vergaderzaal in de bibliotheek van Wageningen is ondertussen al omgetoverd tot meerdere studieruimtes.

De universiteitsbibliotheken zitten dus steeds voller, maar waarom studenten liever in de bieb dan thuis zitten is niet duidelijk. Studeer jij ook liever in de bieb, laat ons dan hieronder weten waarom.

Door: Joanne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl