NOS SportAangepast

WK "blijft toch leuk" voor korfballers

Acht edities, acht finales Nederland-België, zeven keer goud voor Oranje.

Zo spannend was het WK korfbal tot dusverre, en goede kans dat het vanaf donderdag, als in het Chinese Shaoxing de negende editie van start gaat, weer zo spannend wordt.

Nederland zal in een groep met Duitsland, Portugal en India vast bovenaan eindigen, door de halve finales heen walsen en in de finale weer met België om de wereldtitel strijden. Die finale zal Nederland dan ook wel winnen, net als de EK-finale vorig jaar tegen België. De enige keer dat onze zuiderburen op een WK van Oranje wonnen, was voor eigen publiek in de finale van 1991.

Ook de korfballers zelf gaan uit van wéér een wereldtitel, maar zullen dat niet aan de grote klok hangen. "Nederland verwacht dat het gat met België groter is geworden dan op het laatste EK", weet freelance-verslaggever Frank Wielaard, die naar China is afgereisd.

"Strijd om zilver ligt open"

Wielaard houdt er zelfs rekening mee dat België de finale niet haalt. "De strijd om brons, en misschien zelfs zilver, is meer open dan voorheen. Bondscoach Jan Sjouke van den Bos noemde onlangs Taiwan als mogelijke tegenstander in de finale."

De afgelopen twee WK's ging het brons naar Tsjechië. Maar er zijn meer gegadigden. "Portugal en Duitsland maken ook kans op brons. Verder is iedereen benieuwd naar China, dat veel videomateriaal heeft bestudeerd van Oranje. En iedereen weet dat Chinezen sportprestaties moeiteloos kunnen kopiëren. De vraag is dus hoe ver ze zijn."

Nederland is met een mengeling van ervaring en talent naar China afgereisd. Een significant deel van de talentrijke Jong Oranje-selectie zit in de WK-selectie. Wellicht kan een van de talenten op korte termijn Mady Tims doen vergeten. De 35-jarige aanvoerster van Oranje stopt na het WK als international.

Tims nog hongerig

"Mijn tijd is gekomen. De opvolging staat klaar. Een beter moment is er niet voor mij om als international te stoppen." Tims hoopt nog wel een 'leegte' op te vullen. Ze behaalde met Oranje talloze titels, maar mocht nooit als aanvoerster de hoofdprijs in ontvangst nemen.

"Ik ben al vaker aanvoerster geweest, maar was het nooit op het 'moment suprême'. Het zou voor mij een geweldige afsluiting zijn, als dat op mijn laatste WK eindelijk lukt."

Het blijft toch leuk

"Het blijft leuk om steeds weer te winnen", vindt Tims. "In 2004 heb ik een keer van de Belgen verloren. Naast mijn knieblessure is dat toch wel het dieptepunt in mijn loopbaan."

"Natuurlijk is het niet altijd leuk om met 45-10 te winnen. Maar we hebben geleerd om de uitdaging dan in andere dingen te zoeken. Je doet dan toch ook vaak aan een soort ontwikkelingswerk. Wij zijn er ook alleen maar bij gebaat dat die landen beter gaan spelen. Er zal nog wel tijd over heen gaan, maar ik denk echt dat het wel goed komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl