NOS NieuwsAangepast

Surfen met smartphones verdubbeld

De helft van de internetters in Nederland is mobiel online. Vooral het gebruik van smartphones is het afgelopen jaar verder ingeburgerd geraakt. Dat meldt het CBS op basis van een jaarlijkse enquête.

43 procent van de ondervraagde internetgebruikers heeft tegen de CBS-enquêteurs gezegd dat ze online gaan via een smartphone. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Toen gaf nog maar 21 procent aan dat ze via een mobieltje het internet raadpleegden.

Door de gestegen populariteit heeft de smartphone de laptop ingehaald, want die wordt net als vorig jaar door een vijfde van de ondervraagden gebruikt om mobiel online te gaan.

Shoppen en chatten

In hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 53 procent van de internetgebruikers het web gebruikten om sociale netwerken te bezoeken, zoals Facebook, Twitter of Hyves.

Online winkelen blijft ook populair: bijna 80 procent, iets meer dan vorig jaar, koopt wel eens wat via het internet. Daarbij gaat het vooral om aankopen van nieuwe spullen via Nederlandse webwinkels.

Voor het onderzoek ondervroeg het CBS ongeveer 4400 Nederlanders, tussen de 12 en 75 jaar. 93 procent van hen maakte het afgelopen jaar gebruik van het internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl