Bijzonder bezoek bij Wall Street

Aangepast

Door redacteur Harrie van Veen in New York

Michael Moore, Susan Sarandon, Sean Lennon. Bezoek van Amerikaanse celebrities is niets bijzonders voor de betogers van Occupy Wall Street. Gistermiddag kregen de demonstranten in New York visite van een heel ander slag beroemdheden.

Ahmed Maher en Asmaa Mahfouz werden enthousiast binnengehaald in Zuccotti Park, vlak bij Wall Street waar honderden mensen sinds 17 september betogen tegen de in hun ogen economische en sociale ongelijkheid in de VS.

Honderden betogers, en tientallen journalisten, verzamelden zich rondom de twee toen zij omstreeks half vijf via de 'mic check' werden geïntroduceerd. Maher is één van de oprichters van de zogenoemde 6 aprilbeweging, die al jaren vóór de omwenteling in Egypte begon met mensen te mobiliseren. Mahfouz riep begin dit jaar via een YouTube-video op om de straat op te gaan. De video werd een hit op internet en inspireerde velen.

Verspreiden

Via het stellen van vragen konden de Amerikaanse betogers 'leren' van hun Egyptische voorgangers. Veel vragen gingen over het organiseren en op de been brengen van een massabeweging en het verdedigen van de boodschap.

Maher en Mahfouz wezen hun Amerikaanse mede-betogers erop dat ze de boodschap en de protesten vooral moeten verspreíden. Dat hielp in Egypte. Door overal in steden en dorpen protest te organiseren wisten de Egyptische veiligheidsdiensten op een gegeven moment niet meer waar ze moesten zijn. "Als ze dan ergens ingrijpen, blijf vooral geweldloos," aldus Maher.

Minstens zo belangrijk volgens Maher en Mahfouz is het begrijpen van de noden van de bevolking. Formuleer je boodschap in taal en termen die mensen begrijpen. Nodig mensen uit om zich bij je aan te sluiten. Dat lokale bewegingen andere uitgangspunten, ideeën en procedures hebben, is niet erg. Laat je niet leiden door wat je verdeelt, maar door wat je bindt, is een andere Egyptische les voor de Amerikanen.

Een andere vraag uit het publiek ging over de strategie. Moet in Amerika hetzelfde gebeuren als in Egypte? Maher: "Elk land heeft zijn eigen systeem en zijn eigen cultuur. Het volk moet denken en handelen in het eigen systeem. Wel moet je duidelijk maken dat het een brede beweging is: dit is ons land, dit is onze straat."

Twitter-revolutie?

De invloed van sociale media Twitter en Facebook moet volgens Maher niet worden overdreven, zei hij. "Er bestaat niet zoiets als een Twitter- of Facebook-revolutie. Wij gebruikten sociale media om onze boodschap te verspreiden en iedereen te bereiken. Elke revolutie heeft zijn eigen motieven. In Egypte ging het om armoede, corruptie en wantrouwen. Als Twitter en Facebook er niet zouden zijn geweest zou de revolutie hoogstens vertraagd zijn. Twitter en Facebook waren een middel."

STER Reclame