NOS NieuwsAangepast

Initiatiefwet voor asielkinderen

Kinderen van asielzoekers die door fouten van de overheid langer dan acht jaar in procedure zitten, moeten een verblijfsvergunning krijgen. De PvdA en de ChristenUnie hebben een initiatiefwet ingediend om dat te regelen.

Ze willen op die manier voorkomen dat kinderen die in Nederland geworteld zijn, alsnog het land uit moeten. Ze vinden dat kinderen niet de dupe mogen worden van lange procedures.

"Dat betekent dat ze naar een land moeten dat ze niet kennen, waar ze de de taal niet spreken. Dat willen we de kinderen niet aandoen", zegt Tweede-Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie.

Nu hebben kinderen geen eigen status in de rechtszaken van hun ouders. PvdA en ChristenUnie willen een eenduidige regeling voor alle kinderen van asielzoekers. "We willen geen willekeur, zoals nu met de zogenoemde Sahar-regeling, waarbij voor een jongetje uit Somalië niets is geregeld", zegt Voordewind.

Beloning

Volgens de initiatiefnemers gaat het op dit moment om een groep van hooguit achthonderd kinderen die voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen.

De PVV noemt het voorstel een beloning voor illegaal verblijf en zal de initiatiefwet niet steunen.

Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA is het daar niet mee eens. "Illegalen komen niet voor de regeling in aanmerking. Je moet in het zicht zijn geweest van de overheid, dus naar school zijn geweest. De ouders moeten steeds aan de asielprocedure hebben meegewerkt", zegt Spekman.

Mauro

Het CDA en de VVD willen pas reageren als ze de wettekst hebben gelezen.

De Tweede Kamer praat deze week met minister Leers over de 18-jarige Mauro uit Angola, die teruggestuurd dreigt te worden. Een meerderheid vindt dat hij mag blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl