NOS NieuwsAangepast

Politie beëindigt Occupy Sydney

De Australische politie heeft vanochtend het Occupy Sydney protest beëindigd. Zo'n veertig betogers zijn gearresteerd, omdat ze weigerden zelf te vertrekken, zegt de politie.

Ruim een week kampeerden betogers in het zakendistrict voor de Reserve Bank of Australia, uit protest tegen misstanden in de financiële wereld en de invloed van banken op de politiek.

Een kleine groep bleef op het Martin Place-plein slapen, al had de politie kampeerspullen in beslag genomen. De politie had de demonstranten meerdere keren gezegd dat ze weg moesten. Tenten opslaan op straat is in strijd met de kampeerregels van de stad. In Melbourne waren Occupy-betogers al eerder verwijderd.

Postcode

De minister van Financiën Wayne Swan betreurde het dat er geweld ontstond bij de ontruiming. "Mensen zijn vrij om te protesteren, zolang dat maar vreedzaam gebeurt."

Niet iedereen profiteert van de snelgroeiende economie van Australië, zei Swan. Hij toonde begrip voor het protest. "De wereld is jaloers op onze economie, maar onze welvaart strekt zich niet uit tot elke postcode."

Protestmars

In Amsterdam en Rotterdam liepen demonstranten van Occupy-actie gisteren een protestmars. Aan Occupy Amsterdam deden bijna 500 mensen mee, in Rotterdam liepen ongeveer honderd betogers. De mars in de hoofdstad ging van het bezette Beursplein door de stad naar De Nederlandsche Bank.

Een maand geleden begon de actie Occupy Wall Street in New York. Die vindt nu navolging in zo'n duizend steden, waaronder Londen, Madrid, Frankfurt en Rome.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl