NOS NieuwsAangepast

'Dit is de moordenaar van Kadhafi'

Drie dagen na de dood van Muamar Kadhafi is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe hij om het leven is gekomen. Het officiële verhaal luidt dat hij per ongeluk werd doodgeschoten tijdens een vuurgevecht, maar volgens hardnekkige geruchten is hij vermoord door tegenstanders.

Opnames die een Libische journalist maakte bij de ambulance met het lichaam van Kadhafi spreken de officiële versie tegen. Een strijder van de Nationale Overgangsraad zegt dat hij persoonlijk heeft gezien hoe een van zijn wapenbroeders Kadhafi vermoordde.

"Dit is de moordenaar", zegt hij triomfantelijk in de camera, met zijn arm rond de nek van de strijder. "Ik ben er persoonlijk getuige van geweest."

'Overenthousiast'

De man wordt door verschillende anderen uitbundig gefeliciteerd. Ook zijn pistool wordt feestelijk in de lucht gehouden. "Deze man heeft Kadhafi vermoord, voor mijn ogen, met dit pistool."

De jongeman legt uit dat hij Kadhafi uit het riool trok waar hij zich verschool na een NAVO-aanval. "Hij zat in een gat, met iemand anders erbij." Wanneer de man Kadhafi zou hebben vermoord en waar dat gebeurde, wordt niet duidelijk uit de beelden.

Het verhaal van de man wordt gestaafd door een commandant uit Misrata. Die zegt tegen het persbureau Reuters dat "overenthousiaste" medestanders zich lieten gaan nadat de gehate leider was opgepakt.

"We wilden hem in leven houden, maar ja, die jonge jongens…", verzuchtte de man. "Het is uit de hand gelopen."

Klakkeloos

Verslaggever Lex Runderkamp in Benghazi meent dat het verhaal van de strijders niet klakkeloos moet worden geloofd. "Ook hier loopt wel iemand rond waarvan de mensen zeggen dat hij Kadhafi vermoord heeft. Elke stad heeft zo zijn held."

Bovendien bevestigt de commandant van de strijders die Kadhafi vonden het verhaal van de Overgangsraad in een interview met de BBC. Volgens Omran al-Oweib, in het dagelijks leven elektriciën, werd de ambulance met Kadhafi onderweg ineens van drie kanten beschoten.

"Ik probeerde zijn leven te redden, maar het lukte niet. Ik kon niks meer voor hem betekenen. Hij was mijn vijand, maar ik wilde hem levend naar Misrata brengen om berecht te worden."

Verantwoordelijk

Volgens Oweib was Kadhafi al gewond toen zijn manschappen hem vonden. De kolonel kon nog net tien passen lopen voordat hij op de grond ineen zakte. Daarop werd besloten hem naar een ziekenhuis te rijden.

Oweib zegt door de chaos van het moment niet met zekerheid te kunnen zeggen wie Kadhafi uiteindelijk doodde. "Schoten kwamen overal vandaan. Mensen renden en schoten om zichzelf in veiligheid te brengen."

Op de vraag wie er verantwoordelijk is voor zijn dood, antwoordt hij: "Kadhafi overleed aan het front. Daar ben ik verantwoordelijk voor, omdat ik de commandant ben."

Koelcel

Het lichaam van Kadhafi ligt nog altijd in de koelcel van een winkelcentrum in Misrata. Opvallend is dat de nieuwe machthebbers in Libië de manier waarop het lichaam getoond wordt aan het publiek hebben aangepast. Was het lichaam eerst half ontkleed, nu steekt alleen het hoofd van de dictator nog onder een deken uit. Ook is zijn hoofd naar links gedraaid.

Daardoor zijn de verwondingen die Kadhafi opliep niet meer zichtbaar, onder meer de gaten en krassen op zijn romp en de hoofdwond die volgens de Overgangsraad fataal is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl