NOS NieuwsAangepast

Rutte ontmoet Medvedev en Poetin

Premier Rutte heeft vanochtend op het Kremlin een ontmoeting gehad met de Russische president Medvedev. Het is de tweede dag van het driedaagse bezoek van de premier aan Rusland.

Later vandaag zal de premier ook een ontmoeting hebben met zijn Russische ambtsgenoot Poetin. Het bezoek staat vooral in het teken van de economische betrekkingen tussen Nederland en Rusland.

In het begin van de middag opent Rutte samen met de Russische vice-premier Zoebkov vijf seminars en rondetafelbijeenkomsten voor Nederlandse en Russische bedrijven. Deze richten zich op energie, biomassa, gezondheidszorg, luchthavens en de binnenvaart.

Bij het zogeheten Holland Russia Trade Dinner en de seminars worden verschillende contracten tussen bedrijven ondertekend.

Belangrijke handelspartner

Rutte heeft een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven meegenomen, onder leiding van voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Onder hen zijn vijftien topmannen van Nederlandse multinationals, onder wie die van Shell, Philips, Gasunie en KLM. Ook reizen er zo'n zeventig vertegenwoordigers van mkb-bedrijven mee met de premier.

Rusland is een belangrijke handelspartner van Nederland. De jaarlijkse export naar het grootste land ter wereld bedraagt zo'n 6 miljard euro. Met een import van 14 miljard euro is Nederland koploper bij het binnenhalen van Russische goederen.

Mensenrechten

Na zijn bezoek aan het Kremlin wordt Rutte in het Russische Witte Huis door premier Poetin ontvangen. Daarbij wil Rutte ook het thema mensenrechten aankaarten. Gisteren sprak Rutte al met Russische mensenrechtenactivisten. Het ging onder meer over corruptie in Rusland.

Morgen staat in Sint Petersburg onder meer een bezoek aan de Hermitage op de agenda. Ook bekijkt Rutte daar met minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) de stormvloedkering die met Nederlandse inzet is gebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl