NOS NieuwsAangepast

Delft tweede bij World Solar Challenge

De TU Delft is tweede geworden bij de World Solar Challenge in Australië. Alleen de Japanners van de Tokai Universiteit kwamen met hun zonne-auto eerder over de eindstreep dan de Nuna6 uit Delft. Het andere Nederlandse team, van de Universiteit Twente, is 400 kilometer verwijderd van de finish en rijdt morgen verder.

Het einde was voor het team uit Delft erg spannend, want het was bewolkt en regenachtig, waardoor de zonneauto bijna niet meer vooruit kwam toen ze op het laatst een brug op moesten. Even leek het er op dat het team uit Michigan daardoor de tweede plaats over zou nemen, maar zij kregen te maken met technische problemen.

Gisteren was voor Delft ook al een spannende dag, omdat ze probeerden de achterstand op het team van de Tokia Universiteit in te lopen. Die was 25 minuten en aan het eind van de dag nog maar drie minuten. Helaas lukte het uiteindelijk niet om die laatste minuten achterstand vandaag nog in te halen.

Historie

De World Solar Challenge wordt elke twee jaar in Australië gehouden. Er doen teams van tientallen universiteiten van over de heel de wereld aan mee. Twee jaar geleden eindigde de TU Delft ook op de tweede plaats, achter de Jappanners. De vier edities daarvoor won het team de race.

Het team uit Twente doet het niet zo goed als de Delftenaren, maar als ze de vierde plaats behouden is dat voor hen wel een record. Twee jaar geleden gingen ze namelijk als achtste over de finish, in 2007 werden ze zesde en in 2005 - toen deden ze voor het eerst mee - eindigden ze als negende.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl