NOS NieuwsAangepast

Korting pensioenen dreigt

De dekkingsgraad van het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, is in het derde kwartaal gedaald naar 90 procent. Aan het het einde van het tweede kwartaal stond de dekkkingsgraad nog op 112 procent.

Het ABP noemt de forse daling slecht nieuws, ook al is die bijna helemaal toe te schrijven aan de daling van de rente. Vice-voorzitter Van Lunteren noemt het vrijwel uitgesloten dat het ABP de pensioenen volgend jaar kan indexeren. Dat zou betekenen dat de pensioenen niet langer de loonstijgingen volgen. Ook voor andere fondsen wordt indexering moeilijk.

Van Lunteren waarschuwt verder dat ook het verlagen van de pensioenen en van de pensioenrechten van de mensen die werken dichterbij koment. De stand van 31 december is daarbij beslissend.

Onderneemt u al actie om eventuele gevolgen hiervan te compenseren? Mail naar nosnet@nos.nl

Pensioenfondsen moeten een minimale dekking hebben van 105 procent om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Niet alleen het ABP zit daar ruim onder; ook andere grote fondsen hebben ten opzichte van het tweede kwartaal een fors lagere dekkingsgraad.

Dekkingsgraad kw. 2 in %Dekkingsgraad kw. 3 in %ABP11290Bouw110,696,4Zorg en Welzijn11091PNO Media94,386,9PME9886PMT10284,3

"Dit kan betekenen dat we verregaande maatregelen moeten nemen, zoals een korting op de rechten van alle deelnemers, gepensioneerden en spaarders," zegt directeur Peter Borgdorff van Zorg en Welzijn.

Volgens hem kan die korting oplopen tot zo'n 10 procent. Een gepensioneerde ontvangt bij pensioenfonds Zorg en Welzijn gemiddeld zo'n 6700 euro per jaar. De korting kan dus oplopen tot 670 euro. Daarnaast is pensioenfonds Zorg en Welzijn voor het derde achtereenvolgende jaar niet in staat om de pensioenen te verhogen. Op dit moment loopt het fonds al 9,5 procent achter bij de indexatieverwachting.

Kortingsmaatregel

Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) stond aan het einde van het derde kwartaal op een dekkingsgraad van 84,3 procent. Ver onder het wettelijk minimum van 105 procent, maar ook onder het niveau dat was afgesproken in het herstelplan.

Ook PMT dreigt met mogelijke kortingsmaatregelen. In een verklaring zegt het fonds dat dit besluit wordt genomen op basis van de cijfers van eind december. "Bij onvoldoende verbetering van de dekkingsgraad, zal de kortingsmaatregel, eventueel gespreid, worden doorgevoerd op 1 april 2013."

Uitstel

Gisteren maakte minister Kamp bekend dat een aantal pensioenfondsen met financiële problemen volgend jaar hun premie niet hoeft te verhogen. Ze krijgen uitstel van de minister en De Nederlandsche Bank.

Sommige pensioenfondsen kregen een jaar geleden al uitstel, die kunnen dat nu niet weer krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl