NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zwitsers helpen Grieken met eigen geld

Door correspondent Wouter Meijer

Griekenland heeft dringend geld nodig, het land hangt in feite aan een infuus van de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. En nu willen ook de Zwitsers graag een handje helpen, met Grieks geld.

Er staan miljarden euro's van Grieken op rekeningen in Zwitserland en een groot deel daarvan is zwart geld, meldt de Financial Times Deutschland. Het zou gaan om 200 miljard euro aan Griekse tegoeden.

Vooral de laatste maanden stromen de miljarden weg uit Griekenland. Burgers en bedrijven hebben weinig vertrouwen meer in de Griekse banken en parkeren hun geld liever veilig in de Alpen.

Bankgeheim

Zwitserland kent een bankgeheim, waardoor het veel geld aantrekt van mensen die een deel van hun rijkdom willen verbergen, van dictators en filmsterren tot eenvoudige belastingontduikers. Intussen wordt er wel ingegrepen bij geld van echte schurken. Zo zijn de tegoeden van Mubarak en Kadhafi eerder dit jaar bevroren.

Voor de Griekse tegoeden zou als voorbeeld het akkoord kunnen dienen dat met Duitsland is gesloten. Dat is vorige maand ondertekend door de Duitse en de Zwitserse ministers van financiën. Zwitserland heeft toegezegd belasting te heffen op geld van Duitsers dat op Zwitserse rekeningen staat.

Maar de namen van de spaarders blijven geheim, het geld wordt in een keer overgemaakt aan de Duitse fiscus. Daarmee is het bankgeheim gered en krijgt de Duitse schatkist toch een deel van de belastingen terug. Duitsland rekent voor de komende jaren op ongeveer tien miljard euro uit Zwitserland.

Griekse gevolgen

Hoeveel geld de Grieken kunnen binnenhalen is nog onduidelijk, daar moet eerst over onderhandeld worden. Volgende week wordt een Griekse staatssecretaris in Bern verwacht. Volgens Europese onderhandelaars kan Griekenland niet alleen veel geld uit Zwitserland terugkrijgen, een akkoord kan ook de kapitaalvlucht uit Griekenland afremmen, want echt geheim is het geld van de Grieken dan niet meer, ook niet als ze het in Zürich of Genève verstoppen.

STER reclame