NOS NieuwsAangepast

Weer drank langs de snelweg

Bij zeker vijf Nederlandse benzinepompen kan vanaf volgende maand weer bier en wijn worden gekocht. De pomphouders gaan het verbod op drankverkoop bij tankstations - dat elf jaar geleden werd ingevoerd - negeren. Hiermee willen ze een proefproces uitlokken.

De belangenvereniging voor pompstationhouders Beta, zegt dat het om vijf stations gaat in onder meer Rotterdam en Amsterdam en dat het bier en de wijn vanaf half november in de schappen komt te staan.

De organisatie zegt geen andere mogelijkheid te zien dan het uitlokken van een proefproces. Kamerleden vinden het onderwerp bijvoorbeeld niet belangrijk genoeg, zeggen de pompstationhouders.

Ongevallen

De eigenaren van tankstations vinden dat de overheid met twee maten meet, omdat er wel alcohol verkocht mag worden bij wegrestaurants. Ook is volgens hen niet gebleken dat het doel van het verbod, gebruik van alcohol in het verkeer tegengaan, niet is gehaald.

Dit is natuurlijk lastig te controleren, maar er zijn wel bijvoorbeeld cijfers van verkeersongevallen waarbij alcohol in het spel is. Het totaal aantal ongelukken waarbij iemand dood gaat of in het ziekenhuis belandt is de afgelopen twintig jaar fors is gedaald, in 1990 waren dat er 15.034 en vorig jaar nog 4656.

Als je kijkt naar het percentage van die ongevallen waarbij alcohol in het spel was, dan is dat vrijwel niet veranderd. Bijna ieder jaar ligt dat rond de 10 procent, met soms een kleine uitschieter naar boven of beneden. Uit deze cijfers kun je echter niet concluderen dat de verkoop van alcohol bij pompstations geen invloed heeft op de verkeersveiligheid, omdat er veel meer factoren meespelen.

Tweede Kamer

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben laten weten dat ze niets zien in de plannen van de pomphouders. De VVD spreekt van "de kat op het spek binden". De PvdA vindt het plan bijna een provocatie en volgens het CDA gaat het voorbij aan de maatschappelijke opvattingen over alcohol en verkeer.

België

Over de grens kun je wel gewoon alcohol kopen bij tankstations. Als je bijvoorbeeld België ingaat kun je bij de tankstations daar zelfs sterke drank kopen.

Verslaggever Martijn van der Zande (@vanderzande) is onderweg naar de grens Nederland-België om automobilisten te vragen wat ze vinden van deze actie. De eerste Nederlandse automobilisten die hij sprak, vinden het allemaal een slecht idee. Ze zijn bang dat tankstations dan worden gebruikt om makkelijk aan bier te komen.

Meer horen en zien? Luister om 13.00 uur naar radio 3FM en volg hem op Twitter en via onze website.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl