Kamer: Curaçao moet onderzoek doen

Aangepast

De Nederlandse Kamerdelegatie heeft op Curaçao het parlement aangespoord om alsnog een onderzoek te laten doen naar de mogelijke corruptie binnen de regering van premier Schotte.

De oproep komt naar aanleiding van een rapport van oud-GroenLinks-voorzitter Rosenmöller. Daarin staat dat er twijfels zijn over de integriteit van Schotte en twee van zijn ministers. Rosenmöller adviseerde het eiland om een commissie van wijzen in te stellen, die de integriteitsvraag zou moeten onderzoeken.

'Niet welkom'

Curaçao wees de oproep van Rosenmöller eerder al af. De aansporing van Nederlandse kant viel ook niet goed. Dean Rozier, fractievoorzitter van de partij van Schotte, zei dat Curaçao zich "niet welkom voelt in het Koninkrijk".

PvdA-leider Cohen herhaalde het Nederlandse standpunt dat vragen over integriteit altijd onderzocht moeten worden. "Het gaat niet om de uitkomst, maar doe onderzoek", aldus Cohen.

Memo

Gisteren werden de twijfels over de integriteit van Schotte en zijn ministersploeg verder gevoed door een vertrouwelijk memo dat door het lokale dagblad Amigoe naar buiten werd gebracht.

Daarin rapporteerde de veiligheidsdienst van Curaçao dat Schotte en vier van zijn ministers "niet ministeriabel" zijn. Ook stond in de rapportage dat Schotte geheime afspraken heeft gehad met geldschieters en in het verleden illegale activiteiten verrichtte.

STER Reclame