NOS NieuwsAangepast

Man overleeft 17 dagen op zeewier

Een Russische man heeft 17 dagen weten te overleven op een onherbergzaam eilandje in de Witte Zee, in het uiterste noordwesten van Rusland. Nadat zijn bootje was vergaan in de ijskoude zee, was de man aangespoeld op het stukje land ter grootte van een voetbalveld.

Sergei Ganoesjev was de zee opgegaan om zeewier te verzamelen voor het klooster van de Solovetski-eilanden. Zijn boot zonk echter toen hij in een zware storm terechtkwam.

Hoewel hij niks eetbaars kon vinden op het verlaten eiland, wist Sergei zich in leven te houden door regenwater te drinken en zeewier te eten. Om zich te beschermen tegen de snerpende wind, groef hij een kuil.

Toevallig gevonden

De onfortuinlijke zeeman werd bij toeval teruggevonden door een helikopter die op zoek was naar twee andere vermisten. Sergei wist de aandacht te trekken en kon zo gered worden. Hij zei achteraf dat hij overtuigd was niet meer gered te worden. Van moedeloosheid had hij al dagen zijn kuil niet meer verlaten.

Per helikopter werd Sergei overgebracht naar het ziekenhuis van Archangelsk. Daar constateerden artsen dat Sergei onderkoeld en ondervoed was, maar verder in redelijke gezondheid verkeerde.

Zoektocht hervat

De zoektocht naar de twee andere vermisten werd later hervat. De twee mannen waren afgelopen donderdag uitgevaren en niet teruggekeerd.

Inmiddels is een boot en een van de lichamen teruggevonden. De tweede persoon wordt nog altijd vermist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl