NOS NieuwsAangepast

Jachthuis krijgt Berlagetuin terug

Het Jachthuis Sint Hubertus op de Veluwe krijgt de tuinen terug die architect H.P. Berlage er begin vorige eeuw voor ontwierp. Het landschapsplan is uniek voor Berlage, omdat voor zover bekend de architect zich bij geen ander ontwerp met de omgeving bemoeide.

Het jachthuis heeft van bovenaf gezien de vorm van een gewei en de tuin en paden maken daar onderdeel van uit. In de loop der jaren is het oorspronkelijke ontwerp echter verloren gegaan.

"De ruimtelijke structuur van een park vervaagt in de loop der tijd. Na ongeveer een eeuw moet er altijd weer fors ingegrepen worden om de oorspronkelijke lijnen uit het ontwerp weer meer naar voren te halen en aan te scherpen. Dat is precies wat we nu bij het Jachthuis doen", vertelt een woordvoerder.

Gesloopt en gekapt

Om het oorspronkelijke ontwerp terug te brengen worden rietkragen weggehaald en een wandelpad langs de oever hersteld. Ook wordt een later toegevoegde houten brug gesloopt en rododendrons en een meidoornhaag gekapt.

De hoveniers zullen zorgvuldig te werk gaan om kwetsbare elementen in de tuin, zoals enkele bijzondere orchideeën, te sparen.

Landgoed

De werkzaamheden zijn deze maand begonnen en zullen de hele winter duren. Het gebouw blijft gewoon open voor het publiek.

Sint Hubertus was het woonhuis van Anton en Hélène Kröller-Müller, die een landgoed van 6000 hectare op de Veluwe hadden. Het is vernoemd naar de beschermheilige van de jacht, Sint Hubertus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl