NOS NieuwsAangepast

Nieuw hart tijdens je eindexamen

Sociale en normale media staan er bol van: de donorweek. En niet zonder succes. Gisteren was er direct een recordaantal aanmeldingen van donoren. Met de hulp van veel bekende Nederlanders werden er zo'n 1200 directe registraties binnengehaald. Misschien wel een wereldrecord.

Het record stond op naam van een universiteit in Utah, die in juli 2010 tijdens een actie binnen acht uur tijd 765 nieuwe donoren wist te werven. In totaal vulden 7000 mensen in Nederland gisteren digitaal of met pen een donorformulier in. Negen van de tien mensen meldden zich aan als orgaandonor. Tien procent vulde in niet zijn of haar organen af te willen staan na het overlijden.

Lucas

NOS op 3 maakte in mei kennis met Lucas van Houten (17) die op een nieuw hart wachtte, en ondertussen examen deed in het ziekenhuis. Nu is Lucas opnieuw bezig met zijn examenjaar, omdat hij toch ineens een nieuw hart kreeg.

"Ik vroeg 's nachts een glaasje water aan de verpleegkundige. En drie kwartier later stond ineens m'n vader voor m'n neus met het nieuws dat ik een nieuw hart zou krijgen", vertelt Lucas nu. Hij was natuurlijk blij maar reageerde wat beduusd. "Ik zei: ja, oké...".

Van de donor weet Lucas niet veel. "Het hart komt uit het buitenland en ik weet dat diegene dezelfde gewichtsklasse en bloedgroep moet hebben." Hij zou best in contact willen komen met de nabestaanden. "Maar niet nu. Misschien over twee jaar, dat ik wat beter kan nadenken over wat ik wil zeggen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl