Ministers Curaçao 'niet ministeriabel'

time icon Aangepast

De twijfels over de integriteit van de Curaçaose regering hebben nieuwe voeding gekregen door een vertrouwelijk memo dat in handen is van het lokale dagblad Amigoe.

Volgens de krant schreef een rapporteur van de veiligheidsdienst op het eiland dat premier Gerrit Schotte en vier van zijn ministers "niet ministeriabel" zijn. Volgens zijn verslag zijn er "feiten en omstandigheden" aan het licht gekomen die veiligheidsrisico's met zich meebrengen.

De rapporteur had opdracht om de vijf bewindslieden te screenen. In de rapportage, die een jaar oud is, staat dat premier Schotte heimelijke afspraken heeft gehad met diverse geldschieters. Hij zou in het verleden illegale activiteiten hebben verricht.

Wrok

Ook maakt het verslag melding van nauwe banden tussen Schotte en zijn minister Abdul Nasser El Hakim, die lid is van de in Libanon gevestigde Amel-beweging. Die organisatie staat in contact met Hezbollah. El Hakim, minister van Economische Zaken, zou ook grote schulden hebben bij lokale banken.

Een andere minister zou een fervent voorstander van het communisme zijn en een rokkenjager. Ook zou hij gevoelens van afkeer en wrok hebben tegenover Nederlanders. Weer een andere minister zou een diploma hebben vervalst om een hbo-opleiding te kunnen volgen.

Ingrijpen

Volgens de krant heeft de premier gezegd dat hij de punten uit het rapport kan weerspreken en rechtzetten.

De discussie over de betrouwbaarheid van de politici is onlangs opgelaaid door het rapport van voormalig politicus Paul Rosenmöller. De oud-lijsttrekker van GroenLinks oordeelde dat Nederland moet ingrijpen als Curaçao niet zelf een onderzoek instelt.

STER Reclame