NOS NieuwsAangepast

Militair Gilad Shalit terug in Israël

De Israëlische militair Gilad Shalit, die vijf jaar gevangen zat in de Gazastrook, is terug in eigen land. Hij werd vanochtend vroeg overgedragen aan Egypte en werd daar opgevangen door Israëlische vertegenwoordigers.

Samen met de Israëlische begeleiders is de 25-jarige Shalit daarna doorgereisd naar Israëlische militaire basis Tel Nof, waar hij is herenigd met zijn familie.

'Lange jaren'

In een interview met de Egyptische staatstelevisie zei Shalit dat het "lange jaren" waren. "Maar ik heb altijd gedacht dat deze dag zou komen." Shalit zei verder dat hij zelf een week geleden hoorde van zijn vrijlating. "Ik wist meteen dat dit de laatste kans zou kunnen zijn om vrij te komen", aldus de militair.

Shalit bedankte ook alle mensen die bij zijn vrijlating zijn betrokken, evenals Egypte, dat bemiddelde tussen Hamas en Israël. "Ik dank iedereen van harte", zei hij.

In het interview zei Shalit dat hij de afgelopen vijf jaar vooral iemand had gemist om mee te praten. "Natuurlijk heb ik mijn familie en vrienden erg gemist, maar ook gewoon mensen om mee te praten over wat ik meemaakte deze jaren in gevangenschap."

Pindasnack

Kort nadat hij aan Israël was overgedragen is Shalit medisch onderzocht. Ook kreeg hij een nieuw militair uniform en zijn favoriete pindasnack. Nadat hij zijn moeder had gebeld, reisde hij met de vertegenwoordigers naar Tel Nof.

De 25-jarige Shalit heeft ruim vijf jaar vastgezeten. Hij werd in juni 2006 ontvoerd door Palestijnse commando's. Het is de eerste keer in 26 jaar tijd dat een gevangengenomen militair levend wordt teruggegeven aan Israël.

Brief

Internationaal is verheugd gereageerd op de gevangenenruil tussen Israël en de Palestijnen. Onder anderen VN-chef Ban Ki-moon, de Britse premier Cameron en de Franse president Sarkozy hopen dat de ruil een stimulans is voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Sarkozy heeft een persoonlijke brief geschreven aan de vrijgelaten militair Shalit, die behalve de Israëlische ook de Franse nationaliteit heeft.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei dat zijn gelukwensen uitgaan naar Shalit, die 5 jaar door Hamas werd vastgehouden. Hij moet een vreselijke tijd hebben gehad, zei Rosenthal.

Feest

Inmiddels is ook begonnen met de vrijlating van 477 Palestijnse gevangenen, onder wie 27 vrouwen. Vanmorgen vroeg werden ze in busjes naar de grensovergangen gebracht. Daar zijn ze overgedragen aan hun families, die massaal bij de grensposten staan te wachten.

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza hebben de hele nacht feestelijkheden voorbereid om de vrijlating van de gevangenen te vieren.

Over twee maanden komen nog eens 550 gevangenen vrij.

Terroristen

De gevangenenruil kwam vorige week tot stand, na bemiddeling van Egypte. In het weekend werd de ruil voorbereid en publiceerde Israël een lijst met de namen van de 477 Palestijnen die zouden worden vrijgelaten. Onder hen zijn ook Palestijnen die zijn betrokken bij aanslagen in Israël. Bijna 300 van hen waren tot levenslange celstraffen veroordeeld.

Hun vrijlating leidde daarom tot beroering bij de nabestaanden van slachtoffers. Bij het Israëlische hooggerechtshof werden vier petities ingediend om de ruil tegen te houden, maar dat haalde niets uit. Gisteravond ging het Hof akkoord met de ruil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl