Duitse zeiler mogelijk opgegeten door kannibalen
Door correspondent Robert Portier
Het leek de reis naar het paradijs, maar de droomreis van de Duitse zeiler Stefan Ramin en zijn vrouw Heike Dorsch eindigde in een nachtmerrie.
Op Nuku Hiva, een afgelegen eiland in Frans Polynesië, zijn resten gevonden van Ramins lichaam. Australische media melden dat hij in stukken is gehakt en is opgegeten door kannibalen.
Jachttrip
Het Duitse stel was sinds 2008 met hun zeilboot op wereldreis en was van plan om een paar maanden door te brengen in Frans Polynesië. Ze wilden graag een traditionele geitenjacht meemaken op het 2800 inwoners tellende eiland.
Vorige week was de 40-jarige Ramin op een jachttrip gegaan, maar de lokale gids zou zonder hem zijn teruggekeerd naar de kust, met het verhaal dat de Duitser gewond was geraakt. Toen zijn vrouw Heike de gids volgde, werd ze naar eigen zeggen door hem aangerand. Ze zou aan een boom zijn vastgebonden, maar wist te ontsnappen.
De gealarmeerde politie ontdekte niet veel later menselijke resten in de as van een vuur. Via een gebitsreconstructie werd de identiteit van Stefan Ramin vastgesteld. De overige resten worden nu naar een forensisch instituut in Parijs gestuurd voor verder dna-onderzoek.
De officier van justitie op Tahiti, José Thorel, ontkent desgevraagd dat de Duitser is opgegeten. Volgens hem werd zijn lichaam in het vuur gegooid om het te laten verdwijnen.
Voortvluchtig
Gids Henri Haiti is nog altijd voortvluchtig. De politie is met 22 man en een hondenteam naar hem op zoek. Ook is de hulp van het leger ingeroepen. Nuku Hiva is tweemaal zo groot als Texel, maar is dunbevolkt en kent dichte wouden en steile kliffen.
Nuku Hiva is onderdeel van Frans Polynesië en ligt midden in de Stille Oceaan. Het bekendste eiland van Frans Polynesië is Tahiti, ongeveer 1500 kilometer naar het zuidwesten.
Kannibalisme was ooit wijdverbreid op de Polynesische eilanden en kwam voor tot in de 19de eeuw. De eilanden van Fiji stonden ooit bekend als de Kannibalen-eilanden.
De Amerikaan Herman Melville, de schrijver van Moby Dick, deed Nuku Hiva aan in 1842, maar verliet het eiland naar eigen zeggen overhaast toen hij vermoedde dat de eilandbewoners hem vetmestten voor een feestmaal.