Een zakenman die zegt dat hij in Afghanistan voor Nederland heeft gewerkt als spion gaat 5 miljoen euro schadevergoeding eisen van de staat.

De man zou in het geheim verschillende werkzaamheden hebben verricht voor de Nederlandse ambassade in Afghanistan en voor de militaire inlichtingendienst MIVD.

Hij zegt dat zijn rol door toedoen van medewerkers van de ambassade bekend is geworden, waardoor zijn leven in gevaar is gebracht. Daarom wil hij nu een schadevergoeding.

Mariko Peters

Eén van de loslippige medewerkers was volgens hem GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. Zij werkte destijds op de Nederlandse ambassade in Kabul.

Peters noemt het hele verhaal absurd. "Ik weet niets van deze zakenman. Zijn beweringen zijn absurd. Hij meldde zich in 2006 uit eigen beweging bij de ambassade in Kabul en bood zijn diensten aan om Uruzgan beter te leren kennen. Begin 2006 ben ik twee keer aangeschoven bij vrijblijvende gesprekken met hem op de ambassade", luidt de reactie van Peters.

"Hij positioneerde zich als iemand met een breed netwerk in Uruzgan. Er kwamen in die periode veel mensen langs die dat deden. Ik vond zijn informatie niet buikbaar en heb daar niets mee gedaan. Ik ken zijn zakelijke positie of contacten niet, laat staan die met de Taliban. Ook weet ik niets over zijn mogelijke contacten met de MIVD."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al enige tijd op de hoogte van de aantijgingen van de man en heeft zijn claims afgewezen. De Nationale Ombudsman doet onderzoek naar de zaak.

Belangenverstrengeling

Mariko Peters werd enkele maanden geleden beticht van belangenverstrengeling in de periode dat zij als diplomaat in Afghanistan werkte. Ze bracht toen advies uit over een subsidieaanvraag van een man die later haar partner werd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken concludeerde dat Peters daarbij destijds niet is beïnvloed door haar privégevoelens.

STER reclame