NOS NieuwsAangepast

Opstelten belast met benoeming RvS

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wordt verantwoordelijk voor de benoemingsprocedure voor de vicepresident van de Raad van State. Dat is in het Staatsblad bekendgemaakt.

De minister van Binnenlandse Zaken is normaal verantwoordelijk, maar daar wordt nu van afgeweken.

Het is waarschijnlijk dat de wijziging te maken heeft met de persoon van minister Donner van Binnenlandse Zaken. Hij wordt veel genoemd als opvolger van de huidige vicepresident, Tjeenk Willink, die per 1 februari met pensioen gaat.

Alle opties open

In het Staatsblad staat: "Overwegende dat het wenselijk is Onze Minister van Veiligheid en Justitie te belasten met de taken en bevoegdheden van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die verband houden met de benoeming van de eerstvolgende vicepresident van de Raad van State." De koningin heeft het besluit ondertekend in Florence.

Premier Rutte wil er verder niets over zeggen. "We willen alle opties openhouden," aldus de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Ik ga geen namen noemen."

Volgens Rutte is Donner nog geen kandidaat. Vanaf begin volgende week start de procedure voor de vervulling van de vacature. Rutte verwacht dat de nieuwe vicepresident in december wordt benoemd.

Te oud

Opstelten is gevraagd de benoemingsprocedure in handen te nemen, omdat de VVD-minister te oud is om kandidaat te zijn voor de Raad van State.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl