NOS NieuwsAangepast

Justitie onderzoekt actie Greenpeace

Justitie onderzoekt of Greenpeace het treinverkeer in gevaar heeft gebracht met een actie tegen het kerntransport van dinsdag uit Borssele.

Vorige week donderdag werd een medewerker van Greenpeace opgepakt, nadat hij met drie anderen een kuil had gegraven onder het spoor. Volgens de milieuorganisatie ging het om een ongevaarlijke, ludieke actie.

Het Openbaar Ministerie betwijfelt of de actie echt zo onschuldig was en laat onderzoeken wat de gevolgen hadden kunnen zijn van het graven tussen de bielzen.

Kist met ballon

De kuil onder het spoor was bedoeld om er later een kist in te doen. Over datzelfde spoor reed dinsdag vanuit Borssele een kerntransport naar Frankrijk, waar de milieu-organisatie tegen protesteerde.

Vanmorgen hield Greenpeace een persconferentie in Amsterdam naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Volgens die krant is Nederland door de actie aan een atoomramp ontsnapt. Greenpeace wilde duidelijk maken dat niemand in gevaar is gebracht.

Het ging om een kist van 30 centimeter breed, 1 meter lang en 30 centimeter hoog die tussen de rails zou worden begraven, zei een woordvoerder. Het was de bedoeling dat tijdens het transport uit de kist een geel/groene opblaasballon zou komen van zo'n 2 meter met het radioactieve logo erop.

Vrijgelaten

Medewerkers van de organisatie zouden met rode seinen proberen de machinist te laten stoppen. Maar zelfs als dat niet zou zijn gelukt, was de machinist alleen over een ballon heengereden en zou er "helemaal niets zijn gebeurd", aldus Greenpeace.

De verdachte Greenpeace-medewerker is dinsdagavond weer vrijgelaten. Het OM had hem langer willen vasthouden, maar dat verzoek is door de rechter afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl