NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Sprookjeshuwelijk in Bhutan

In een kleurrijke ceremonie is de koning van Bhutan getrouwd met een meisje uit burgerlijke kring. De 31-jarige koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck trouwde met de tien jaar jongere studente Jetsun Pema.

De ceremonie van dit sprookjeshuwelijk vond plaats in de hoofdstad Thimpu, in een van de belangrijkste kloosters van Bhutan. In dit klooster ligt koning Shabdrung, Bhutan's vader des vaderlands, begraven.

De aanstaande bruid Jetsun Pema liep, voorafgegaan door een processie van boeddhistische monniken met cimbalen, trommels en hoorns, naar het klooster. Baby-olifanten met kleurige versiering keken toe terwijl zij onder de kloosterpoort doorliep. Binnen wachtte de koning haar op, gehuld in een gewaad van goud brokaat met een gele sjerp.

Populair

Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck is populair bij de inwoners van Bhutan. Met zijn achterovergekamde haar en bakkebaarden, hangt hij als een soort Aziatische Elvis Presley in posterformaat op de muur van menig meisjeskamer in Bhutan. Hij is opgeleid aan de universiteit van Oxford en is vlot in de omgang. Hij wordt wel de "volkskoning" genoemd, omdat hij vaak met zijn onderdanen in gesprek gaat. In veel opzichten is hij de verpersoonlijking van de democratiseringsgolf die de laatste jaren door Bhutan gaat.

Bhutan, het laatste nog bestaande koninkrijk in de Himalaya, opende pas in de jaren 70 zijn deuren voor buitenlandse toeristen. Televisie kunnen de inwoners van Bhutan pas sinds 1999 kijken. En hoewel de eerste auto "al" in de jaren vijftig de hoofdstad binnenreed, is een recent voorstel voor de invoering van stoplichten afgeketst omdat de bevolking dat geen gezicht vindt.

Bhutan was een absolute monarchie totdat de huidige koning in 2006 de scepter van zijn vader overnam. Onder leiding van deze koning is Bhutan veranderd in een constitutionele monarchie, met politieke partijen en verkiezingen.

Burgermeisje

En nu trouwt hij dus. Eén meisje, en niet vier, zoals zijn vader - hoewel polygamie officieel nog is toegestaan. Een burgermeisje bovendien, de dochter van een piloot. Ze kennen elkaar al 14 jaar. In een eerder interview bekende de koning dat het liefde op het eerste gezicht was toen hij haar op 7-jarige leeftijd leerde kennen.

De beeldschone Jetsun Pema oogde nog wat onwennig temidden van alle koninklijke pracht en praal, maar dat is niet zo vreemd voor de dochter van een piloot. Koning Jigme plaatste een zijden kroon op het hoofd van zijn bruid, en samen dronken ze uit een gouden kelk met ambrozijn - symbool voor het eeuwige leven.

Na afloop liepen de bruid en de bruidegom naar buiten om zich door hun duizenden onderdanen te laten begroeten. Buitenlandse zwaargewichten waren niet uitgenodigd - dit was een feest voor Bhutan en de Bhutanezen. Het land met de hoge Bruto Nationaal Geluks-index (waarbij de welvaart wordt gemeten aan economische vooruitgang maar ook in termen van geluk en geestelijke ontwikkeling) was vandaag nóg iets gelukkiger.

STER reclame