Degenschermer Bas Verwijlen is er op de WK in Catania net niet in geslaagd het goud in de wacht te slepen.

De Nederlander verloor in de finale van de Italiaan Paolo Pizzo: 13-15.

De 28-jarige Verwijlen kende een prima start door een 4-0 voorsprong te nemen. Pizzo kwam echter rap terug en dreigde op 5-8 weg te lopen van de Nederlander.

Verwijlen klampte aan en begon de derde periode op 13-13. Twee Italiaanse punten zorgden evenwel voor een groot feest bij het thuispubliek en een tweede zilveren medaille dit jaar voor de Nederlander. In juli werd hij ook tweede op de EK schermen.

Tegenstanders

Verwijlen klopte in de halve finales de Zuid-Koreaan Park Kyoung-doo: 15-11. In de kwartfinales was hij al te sterk voor de Venezolaan Ruben Limardo (15-8) en eerder op de dag had hij afgerekend met de Roemeen Adrian Pop, de Kazach Roeslan Koerbanov en de Senegalees Alexandre Bouzaid.

Bouzaid was verantwoordelijk voor de eliminatie van Arwin Kardolus (in de voorronden) en van Jörg Fiedler, de regerend Europees kampioen.

Nog geen Spelen

Ondanks zijn prestatie, is Verwijlen nog niet definitief zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Wel heeft hij een grote stap gezet richting kwalificatie voor 'Londen'.

Volgens de internationale eisen moet Verwijlen op de wereldranglijst bij de beste twaalf schermers staan. Met zijn tweede plaats op het WK, stijgt de Nederlander, die voor het mondiale toernooi nog vijftiende stond, naar de zesde plaats. Pizzo was de nummer dertien op de wereldranglijst en stijgt naar de eerste plaats.

De eis van NOC*NSF is dat Verwijlen nog vormbehoud moet tonen. Op basis van zijn zilveren medaille tijdens het EK schermen in juli, had hij al een nominatie op zak. Vormbehoud tonen kan hij doen door in 2012 bij de beste zestien schermers op een wereldbekertoernooi te eindigen.

Tulen uitgeschakeld

Voor degenschermer Tristan Tulen viel het doek in de tweede ronde. Hij verloor van Fabian Kauter. De Zwitserse nummer zeven van de wereldranglijst versloeg onze landgenoot, die met 5-3 voor stond, uiteindelijk met 15-12.

Tulen had in de kwalificaties voor een grote verrassing gezorgd met zijn zege op José Luis Abajo. De Spanjaard won bij de Spelen in Peking nog brons.

STER reclame