NOS NieuwsAangepast

Industriëlen Brabant bezorgd over economie

Captains of industry van grote industriële bedrijven in Brabant vragen aandacht voor gevolgen van de economische teruggang.

In een brief aan minister Verhagen (Economische Zaken) pleiten de topmanagers voor de oprichting van een taskforce van Haagse ambtenaren en specialisten uit de Brabantse 'maakindustrie'. Die club moet anticrisismaatregelen voorbereiden die zonodig snel kunnen worden ingezet.

In een toelichting op de brief zegt Wim van der Leegte van de VDL Groep: "De economie hangt aan een dun draadje en in Europa is er van alles aan de hand. We moeten op alles voorbereid zijn in het geval het mis zou gaan."

Zover is het nog niet, schrijven de ondernemers volgens het Financieele Dagblad. Maar het economisch nieuws leidt wel tot grote onzekerheid bij hightechbedrijven in de regio die sterk afhankelijk zijn van de export.

Exportgaranties

De brief is onder meer ondertekend door de topman van Philips in de Benelux en de leiders van ASML en DAF.

De industriëlen denken onder meer aan deeltijd-WW en de regeling voor kenniswerkers gericht op behoud van onderzoek en ontwikkeling. Ook op het gebied van exportgaranties en exportkredietverzekeringen zou Verhagen snel kunnen interveniëren, stellen de managers. Deze maatregelen hebben tijdens de crisis van 2009 tot bevredigende resultaten geleid.

Verhagen heeft laten weten dat hij de zorgen deelt, maar hij voelt niets voor een taskforce.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl