NOS NieuwsAangepast

Klebsiella-besmettingen in Haarlem

In het Kennemer Gasthuis in Haarlem zijn zes patiënten besmet geraakt met een multi-resistente Klebsiella-bacterie. Het ziekenhuis heeft een ruimte op de intensive care uit voorzorg gesloten.

Door de bacterie kunnen patiënten een infectie oplopen die moeilijk behandelbaar is, omdat de bacterie resistent is voor de meeste antibiotica.

De bacterie werd voor het eerst in juli geconstateerd bij twee patiënten en ondanks extra hygiënemaatregelen zijn vorige maand opnieuw mensen op de ic besmet geraakt, zegt Simone Nederend van het ziekenhuis.

Risico

Klebsiella zijn op zich ongevaarlijke bacteriën die in darmen van dieren en mensen zitten. Zo komen ze vaak voor op rauw kippenvlees.

Ze leveren pas een risico op voor patiënten als ze zogenoemde ESBL-enzymen of andere enzymen aanmaken die de bacteriën ongevoelig maken voor antibiotica. Als een resistente bacterie een infectie veroorzaakt bij een patiënt is die vaak erg moeilijk of helemaal niet te bestrijden.

Patiënten benaderd

Twee van de zes patiënten die besmet zijn geraakt, zijn intussen naar huis. Vier anderen liggen nog in het ziekenhuis, maar geen van hen heeft een infectie gekregen.

Drie patiënten hebben dezelfde bacteriestam bij zich. Van de drie andere patiënten moet nog worden vastgesteld of het om hetzelfde type gaat.

De bron van de nieuwe besmetting is nog niet vastgesteld. Het ziekenhuis onderzoekt of er meer patiënten besmet zijn geraakt. Daarvoor worden deze week ongeveer vijftien patiënten benaderd. Begin volgende week hoopt het ziekenhuis meer te weten.

Maasstad

Eerder dit jaar ontdekte de NOS dat het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een uitbraak van een Klebsiella-bacterie onder de pet hield. Dat ging om een ander type, waaraan zeer waarschijnlijk drie patiënten zijn overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl