NOS NieuwsAangepast

BlackBerry-storing dag 3

Het zou bijna gaan wennen voor Blackberry-gebruikers, want voor de derde dag op rij ligt internet eruit. Pingen, e-mailen en internetten kan nog steeds niet voor gebruikers met een speciaal BlackBerry-abonnement. De fabrikant heeft inmiddels iets meer tekst en uitleg gegeven over wat het probleem is.

Er zou een fout zijn in een 'core switch' van het netwerk van RIM, de fabrikant van Blackberry. Dat betekent dat er problemen zijn op een cruciaal punt in het netwerk van de telefoonfabrikant, waardoor het plat ligt. Er wordt volgens RIM hard aan een oplossing gewerkt.

De storing treft niet alleen BlackBerry-bezitters in Nederland. Ook gebruikers in de rest van Europa, Afrika en het Midden-Oosten kunnen niet het internet op.

Verenigde Staten en Canada

De problemen voor RIM zijn vanmiddag alleen nog maar erger geworden. Persbureau Reuters meldt dat een deel van de Blackberry-gebruikers in de Verenigde Staten ook hinder ondervindt van de storing bij het bedrijf. De media in Canada melden dat ook gebruikers in Canada problemen ondervinden met het netwerk.

Kritiek

Ondertussen groeit de kritiek op RIM. Niet alleen omdat de storing aanhoudt, maar vooral omdat het bedrijf erg weinig informatie geeft over de problemen.

Op een persconferentie gaf het bedrijf woensdagavond iets meer informatie. Zo liet woordvoerder David Yach van RIM weten dat er geen indicaties zijn dat de problemen het gevolg zijn van een hack. Blackberry-gebruikers moeten nog wel even geduldig zijn, want Yach kon geen tijdstip noemen dat de problemen zijn opgelost.

Het bedrijf maakte wel de belofte dat alle e-mailberichten worden afgeleverd. "We zullen geen enkel e-mailbericht verloren laten gaan", laat Yach weten.

Servers van RIM

Dat de storing bij de telefoonmaker zorgt voor zulke grote problemen, komt doordat bij veel BlackBerry's het internetverkeer via het netwerk van een mobiele provider eerst nog naar de servers van RIM gaat. Dit gebeurt bij geen enkel ander merk.

Overigens is het ook mogelijk om een BlackBerry zonder speciaal abonnement te nemen. Dan kun je geen gebruik maken van speciale diensten als Ping en e-mailclient van BlackBerry. De storing treft deze gebruikers niet.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl