Slowaken tegen verruiming Europees noodfonds

Aangepast

Slowakije gaat niet akkoord met de voorgestelde uitbreiding van het Europees noodfonds EFSF. Dat betekent dat de vergroting van het noodfonds, zoals de zaken er nu voorstaan, niet doorgaat.

De regering van premier Radicov√° kampte met interne verdeeldheid. De kleine liberale coalitiepartner is tegen de uitbreiding van het noodfonds, waardoor er geen meerderheid was. Een lange dag vol debatten kon daar niets aan veranderen.

Radicov√° had haar politieke lot aan de stemming verbonden. Direct na de stemming is de regering gevallen.

Het Slowaakse kabinet verwacht dat de uitbreiding van het noodfonds in de loop van de week alsnog wordt goedgekeurd. Het plan wordt dan naar alle waarschijnlijkheid opnieuw in stemming gebracht en de verwachting is dat de sociaal-democratische oppositie dan voor zal stemmen.

'Nieuwe verkiezingen'

"De oppositie heeft steeds 'nee' gestemd, omdat ze de regering weg wilde hebben", zei correspondent Wouter Meijer direct na de stemming. "Nu de regering is gevallen, wil de oppositie ook voor het fonds stemmen. Dan komt er een meerderheid. Maar de prijs die de regering daarvoor betaalt, is dat er nieuwe verkiezingen moeten komen."

De liberalen hadden wel inhoudelijk verzet; zij vinden het niet eerlijk dat het relatief arme Slowakije, dat wel aan de begrotingsregels voor de euro voldoet, moet betalen voor een land dat zich nooit aan de regels heeft gehouden.

Meer armslag

Op 21 juli besloten de zeventien regeringsleiders in de eurozone om het EFSF meer armslag te geven. Volgens dat plan moeten de afzonderlijke eurolanden voor een groter bedrag garant staan en krijgt het fonds meer bevoegdheden. Slowakije zou voor 1 procent bijdragen aan het noodfonds.

De parlementen van alle eurolanden moesten met het voorstel instemmen. Zestien landen hebben uitbreiding van het fonds goedgekeurd; het parlement in Bratislava was het laatste dat zich uitsprak.

STER Reclame