Kamervragen om gebruik 'snuffelsoftware'

Aangepast

D66 heeft Kamervragen gesteld over het gebruik van 'snuffelsoftware' door de overheid. De Kamerleden Schouw en Berndsen willen van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten of de overheid bij een Duits bedrijf software heeft gekocht, waarmee op afstand op computers kan worden meegekeken.

Een woordvoerder van het Duitse bedrijf DigiTask, dat voor de Duitse overheid spionagesoftware ontwikkelde die illegaal bleek te zijn, heeft gezegd dat DigiTask de software ook heeft verkocht aan Oostenrijk en Nederland. Om welke overheidsdiensten het precies ging, wilde de woordvoerder niet zeggen.

CCC

Vorig weekend bleek uit onderzoek van de Duitse hackersclub CCC, die de software in handen kreeg en onderzocht, dat die in strijd is met de Duitse wet. Het programma zou veel meer kunnen dan wettelijk is toegestaan. Zo zou met de zogenoemde spyware elke handeling op de computer in de gaten gehouden kunnen worden. Bovendien zou de verzamelde informatie onbeveiligd naar de overheid en een server in de Verenigde Staten worden gestuurd.

De Duitse minister van Justitie reageerde verontwaardigd op het bericht. Ze onderzoekt nu welke overheidsdiensten de software hebben gebruikt en of er wetten zijn overtreden.

Privacyregels

D66 wil van Opstelten weten of ook de Nederlandse politie met de software heeft gewerkt en in hoeverre het gebruik ervan binnen de grenzen van Europese privacyregels valt.

STER Reclame