Ontvoerde militair Israël komt vrij

tijd van publicatie Aangepast

De Israëlische militair Gilad Shalit, die vijf jaar geleden gevangengenomen werd in de Gazastrook, komt binnen een paar dagen vrij, zegt premier Netanyahu.

Hij vergaderde dinsdagavond met zijn kabinet over een voorstel van Hamas om Shalit vrij te laten in ruil voor duizend Palestijnen die vastzitten in Israëlische gevangenissen.

Onder de Palestijnen die worden vrijgelaten is ook Marwan Barghouti, die vastzat voor betrokkenheid bij de moord op vijf Israëliërs. Hij werd in 2004 tot vijf keer levenslang veroordeeld, maar is in de Palestijnse gebieden nog steeds populair.

Correspondent Sander van Hoorn, die de zaak-Shalit sinds 2006 volgde, zegt dat het besluit om de Palestijnen vrij te laten moeilijk moet zijn geweest voor Israël. Veel van de Palestijnen hebben volgens hem "bloed aan hun handen".

2006

Shalit zat vast sinds juni 2006, toen Palestijnse extremisten hem overmeesterden bij de grens van de Gazastrook met Israël. Sinds oktober 2009 is niets meer van hem vernomen.

Netanyahu zei vorig jaar dat hij bereid was tot een gevangenenruil, maar tot een akkoord kwam het niet. Eind 2009 leek het er ook al korte tijd op dat Shalit snel zou worden vrijgelaten. Ook toen kwam het niet tot een deal.

Van Hoorn denkt dat het nu tot een akkoord is gekomen, omdat zowel Israël als Hamas belang hebben bij goed nieuws. "Israël kampt met grote sociale verdeeldheid, Hamas is verwikkeld in een strijd met Fatah. Ze hebben allebei hard een succes nodig", zegt hij.

Herdenking

In juni werd de ontvoering van Shalit nog herdacht. Het was toen precies vijf jaar geleden dat de destijds 19 jaar oude militair werd gekidnapt.

STER Reclame