Het is nog steeds onzeker of Slowakije instemt met het versterken van het Europese noodfonds EFSF. In de hoofdstad Bratislava wordt daar al uren over gedebatteerd. De stemming over het noodfonds is spannend, omdat Slowakije het laatste euroland is dat over de uitbreiding moet beslissen. De zestien andere eurolanden zijn al akkoord gegaan.

Premier Radicová kampt binnen haar regering met de kleine liberale fractie, die tegen de uitbreiding van het noodfonds is. Volgens die partij is het oneerlijk als een relatief arm land als Slowakije moet meebetalen.

Verantwoordelijkheid

Radicová vindt juist dat Slowakije zijn verantwoordelijkheid moet nemen, omdat de financiële problemen in Europa en de wereld anders alleen maar groter worden. Ze heeft daarom de druk op de liberalen opgevoerd en gewaarschuwd dat het kabinet valt als er geen akkoord komt. Ook heeft ze haar eigen politieke lot aan de stemming verbonden.

De liberalen hebben laten weten zich waarschijnlijk van stemming te onthouden. In dat geval is er geen meerderheid voor de uitbreiding van EFSF in het Slowaakse parlement.

Later deze week kan het parlement alsnog instemmen. De oppositionele sociaal-democraten steunen het plan, maar stemmen toch tegen om zo de regering-Radicová weg te krijgen. Als de regering valt en het voorstel opnieuw in stemming wordt gebracht, kan er alsnog groen licht uit Bratislava komen.

Meer armslag

Op 21 juli werden de regeringsleiders in de eurozone het erover eens dat het EFSF meer armslag moet krijgen. Dat betekent onder meer dat de eurolanden voor een groter bedrag garant moeten staan. Slowakije draagt voor 1 procent bij aan het noodfonds.

In Nederland komt het noodfonds vanavond aan de orde in de Eerste Kamer. De Senaat zal zo goed als zeker instemmen, maar de Kamer is ontevreden over de spoed die erachter zit. Minister De Jager moet daar voor vanavond in een brief nog tekst en uitleg over geven.

STER reclame