NOS NieuwsAangepast

Economieprijs naar wetenschappers VS

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar twee Amerikaanse economen: Christopher Sims en Thomas Sargent. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoeken over de macro-economie.

Sims is verbonden aan de Princeton University en Sargent werkt aan de New York University. Het onderzoek van de twee Amerikanen richt zich vooral op de gevolgen van macro-economisch beleid en de voorspellingen die daaruit voortkomen.

De Amerikanen deden hun onderzoek in de jaren zeventig en tachtig. Ze onderzochten onder meer de gevolgen van belasting- of renteverlagingen voor economische groei en inflatie.

Niet onverwacht

Philip Hans Franses, hoogleraar toegepaste econometrie aan de Erasmus-universiteit Rotterdam: "Het zijn geen onbekenden voor ons. De heer Sims is regelmatig te gast in Rotterdam en ook Sargent is hier wel eens geweest."

"De keuze is niet helemaal onverwacht; beide heren zijn zeer invloedrijk. Het zijn econometristen, ze maken modellen om hun theorieën te staven. Dat doen ze al jaren. Sims is al sinds de jaren zeventig een zeer vooraanstaand econoom. Dit zat er echt wel een keer aan te komen."

Aan de prijs is een geldbedrag van 1,1 miljoen euro verbonden.

Andere naam

De eerste Nobelprijs voor de Economie werd in 1969 uitgereikt, terwijl de andere Nobelprijzen al in 1901 voor het eerst werden toegekend. Deze Nobelprijs voor de Economie heeft officieel ook een andere naam: de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, ter nagedachtenis aan Alfred Nobel.

Vorig jaar moesten drie mannen de prijs delen: de Amerikanen Peter Diamond, Dale Mortensen en de Brits-Cypriotische Christopher Pissarides. De drie hadden onderzoek gedaan naar het effect van maatregelen om werkloosheid terug te dringen en vraag en aanbod van banen bij elkaar te brengen.

Andere prijzen

De Economieprijs is de laatste Nobelprijs van dit jaar. Vorige week maandag ging de Nobelprijs voor de Geneeskunde naar drie personen: Bruce Beutler, Jules Hoffman en Ralph Steinman. De Canadees Steinman bleek enkele dagen voor de bekendmaking te zijn overleden. Hij krijgt de prijs postuum.

Dinsdag had de Nobelprijs voor Natuurkunde ook drie winnaars: Saul Perlmutter, Brian Schmidt en Adam Riess. Woensdag kreeg de Israëlische professor Dan Shechtman de Nobelprijs voor de Scheikunde voor de ontdekking van quasikristallen.

Donderdag werd bekend dat de Zweedse dichter Tomas Tranströmer de Nobelprijs voor de Literatuur ontvangt. Vrijdag ging de Vredesprijs naar de drie vrouwenactivisten Ellen Johnson Sirleaf, Tawakkul Karman en Leymah Gbowee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl