NOS NieuwsAangepast

Gevechten om Sirte houden aan

De strijd om de Libische stad Sirte is nog altijd niet voorbij. Voor de tweede dag op rij zijn er hevige vuurgevechten tussen strijders van de Nationale Overgangsraad en aanhangers van de verdreven kolonel Kadhafi.

Er wordt vooral gestreden rond een conferentiecentrum waar Kadhafi vaak toespraken hield. Zijn aanhangers hebben zich daar nu verschanst. Volgens de nieuwe machthebbers is onder hen ook Kadhafi's zoon Mutassim.

De inname Sirte is strategisch belangrijk. De nieuwe machthebbers zeggen dat ze de vrijheid voor heel Libië uitroepen zodra ze ook Sirte in handen hebben. Inname van Sirte heeft grote symbolische betekenis, omdat de stad ook de geboorteplaats is van de verdreven leider. De stad is één van de laatste bastions van Kadhafi. Verwacht wordt dat het nog wel even kan duren voor de strijd is beslist.

Granaten en mortieren

Sirte is de afgelopen dagen al zwaar bestookt met granaten en mortieren en ook NAVO-vliegtuigen hebben aanvallen uitgevoerd. Net als bij de inname van Tripoli lijkt die luchtsteun ook bij Sirte de doorslag te geven.

Gisteravond laat bereikten troepen van de Libische overgangsraad het centrum van Sirte. Volgens een Amerikaanse functionaris in Sirte hebben strijders van de Overgangsraad al zo'n 80 procent van de stad in handen.

Wel zouden zich in het centrum van de stad nog pro-Kadhafi-strijders verschansen. Ook zouden op hoge gebouwen in de havenstad Kadhafi-getrouwe sluipschutters actief zijn. Tot zaterdagochtend waren bij de gevechten in Sirte zeker 12 mensen om het leven gekomen en meer dan 190 mensen gewond geraakt.

Onbekend

Sirte is een van de laatste plaatsen in Libië die nog in handen is van pro-Kadhafi-strijders. De hoofdstad Tripoli viel al in augustus. Waar Kadhafi zich sindsdien bevindt, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl