NOS VoetbalAangepast

Engeland verzekerd van EK

Engeland heeft zich door een 2-2 gelijkspel in Montenegro verzekerd van een ticket voor het EK in 2012.

De ploeg van bondscoach Fabio Capello had vooraf ook aan een punt voldoende. Door treffers van Ashley Young en Darren Bent hadden de Engelsen al snel een 0-2 voorsprong, maar het werd nog voor rust 1-2.

In blessuretijd werd Andrija Delibasic de held bij de Montenegrijnen; hij maakte de 2-2 en zorgde ervoor dat het land de play-offs speelt voor een EK-ticket. Engeland voegt zich bij Duitsland, Italië, Nederland en Spanje als landen die al zeker zijn van deelname aan de eindronde.

Uitschakeling

Montenegro is verzekerd van de tweede plaats in Groep G, omdat Zwitserland verloor in Wales: 2-0. De Zwitsers, op 11 november sparringpartners van Oranje, zijn uitgeschakeld.

Ook voor Oostenrijk (Groep A), Slowakije (B), Slovenië (C) en Roemenië (D) viel definitief het doek. In Groep D is Bosnië-Herzegovina verzekerd van minimaal een plek in de play-offs. De ploeg speelt dinsdag in Frankrijk om een rechtstreeks ticket naar het EK.

Rusland en België op koers

Rusland mag kwalificatie voor het EK van 2012 niet meer mislopen. De formatie van coach Dick Advocaat won het lastige duel bij Slowakije met 1-0 en gaat in groep B aan kop met twintig punten. Dinsdag komt Andorra op bezoek.

Armenië kan in punten nog naast Rusland komen, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van de Russen. Ierland, dat Andorra met 2-0 klopte, staat op achttien punten en kan theoretisch nog groepswinnaar worden, maar waarschijnlijker is het dat de Ieren in Dublin met Armenië gaan uitmaken wie tweede wordt.

Ook België deed goede zaken. Tegen Kazachstan werd overtuigend met 4-1 gewonnen, terwijl concurrent Turkije thuis van het al geplaatste Duitsland verloor: 1-3. Bij een zege komende dinsdag in Duitsland mag België, dat één punt meer heeft dan Turkije, play-offs spelen. Turkije krijgt Azerbeidzjan op bezoek.

Spanning in groep H

In groep H boekten Denemarken en Portugal boekten een zege op respectievelijk Cyprus (4-1) en IJsland (5-2). De koplopers maken dinsdag in Kopenhagen in een onderling treffen uit wie groepswinnaar wordt en direct naar de eindronde gaat. De Portugezen hebben de beste papieren, want zij hebben aan een puntje genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl