NOS VoetbalAangepast

Kleine zege Oranje op Moldavië

Nederland heeft ook zijn negende duel op weg naar het EK van 2012 gewonnen. Tegen Moldavië werd het 1-0. Door deze overwinning is Nederland groepshoofd op het eindtoernooi in Polen en Oekraïne.

Vanaf de eerste balomwenteling was het eenrichtingverkeer in De Kuip. Moldavië had niets in te brengen tegen Oranje, dat met verzorgde combinaties op zoek ging naar goals. Al snel was duidelijk dat die er ook zouden komen.

Robin van Persie en Rafael van der Vaart kregen een prima kans, Klaas-Jan Huntelaar was ook twee keer dichtbij. De spits van Schalke sloeg in de veertigste minuut alsnog toe. Na een prima actie bracht Kuijt de spits in stelling en die haalde onverbiddelijk uit.

Oranje geeft zege geen glans

Het Oranje-overwicht bleef na rust. maar er kroop slordigheid in het spel. Daardoor liepen de aanvallen niet meer zo soepel, was er minder dreiging en kon Moldavië af en toe even op adem komen en een tegenaanvalletje opzetten.

Van Persie raakte nog de lat, maar daar bleef het lange tijd bij en naarmate de tweede helft vorderde, verdween bij het Nederlands elftal de scherpte.

Terwijl het eerste fluitconcert van de tribune klonk, viel Eljero Elia in voor Van der Vaart. Dat leidde meteen tot meer leven in de brouwerij, maar niet tot veel meer kansen. Oranje kwam kort voor tijd zelfs nog goed weg, toen Victor Golovatenco de bal over kopte.

Oranje had liefst 77 procent van het balbezit gedurende de hele wedstrijd.

Zweden naar play-offs

Zweden heeft zich dankzij een zege op Finland (2-1) verzekerd van de tweede plaats in de EK-kwalificatiegroep E, de poule van het Nederlands elftal.

De Scandinaviërs zijn daardoor zeker van de play-offs. Als Zweden dinsdag in Solna Oranje verslaat, gaat het zelfs als beste nummer twee rechtstreeks naar het EK in Polen en Oekraïne. Zlatan Ibrahimovic doet dan echter niet mee, want de spits van AC Milan is geschorst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl