"Migratie is een verrijking voor onze samenleving en moet weer in een positief daglicht komen te staan." Dat zegt minister Leers voor Immigratie en Asiel in het blad van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

PVV-leider Wilders is niet te spreken over de opvatting van de minister. "Leers bezigt CDA-onzinteksten over immigratie. Beetje dom. Maar PVV rekent hard af op nakomen afspraken en resultaten", twittert Wilders.

Kwaad daglicht

Leers stelt dat dat migratie door de politieke en maatschappelijke discussie van de afgelopen jaren in een kwaad daglicht is komen te staan. En een samenleving die migratie tegen wil gaan, is volgens hem "op de verkeerde weg".

Hij voegt daaraan toe: "Veel van het beleid dat ik uitvoer komt voort uit het CDA-verkiezingsprogramma. Dat gegeven is helaas in de beeldvorming in de verdringing gekomen doordat we een coalitie met Wilders zijn aangegaan".

Leers vindt migratie in wezen iets positiefs, dat Nederland heeft gemaakt tot wat het is en zegt dat "we open moet staan voor mensen die huis en haard hebben moeten verlaten vanwege onderdrukking, repressie of de angst om vermoord te worden".

Kansarme migranten

Verder benadrukt hij dat hij de negatieve kanten van migratie niet wil ontkennen. "Daarom moeten we selectief zijn", zegt hij.

Hij wil de komst van kansarme migranten tegengaan. Die mensen zullen nauwelijks een rol van betekenis kunnen spelen en het is niet in het belang van henzelf en van Nederland als zij naar ons land komen, zegt Leers.

STER reclame