NOS NieuwsAangepast

NS-Sprinter krijgt plaszak

In treinen van de NS zonder wc komen speciale plaszakken. De plastic zakken zijn volgens een woordvoerder bedoeld voor uiterste nood.

De passagiers kunnen zich met de zak terugtrekken in de lege cabine van de machinist. Het gaat om universele plaszakken die ook bij outdoor-winkels te krijgen zijn.

Binnenkort

Het is vooral bedoeld voor de gevallen dat een trein is gestrand en mensen hun plas echt niet meer kunnen ophouden. Het is niet de bedoeling dat mensen die aan boord even willen plassen de conducteur om een plaszak vragen.

De NS kreeg veel kritiek, omdat er in de Sprinters geen toiletten zijn en het bedrijf hoopt de passagiers op deze manier tegemoet te komen. Binnenkort zullen de plaszakken aan boord voorradig zijn.

Grap?

Reizigersorganisatie Rover vindt de plaszak "beter dan niets", maar hoopt dat er toch nog toiletten in de treinen komen. "Dit is geen goede oplossing, maar een noodoplossing", vertelt Chris Vonk van de organisatie.

Veel reizigers dachten dat het een grap was. "Het zal toch niet?" vroegen sommigen zich af. "Voel eens aan je voorhoofd NS, want dit gaat natuurlijk nergens over," zeiden anderen.

Enkelen zijn positiever: "Ik vond het maar een raar idee, maar als je nodig moet? Ik ben al wat ouder en dan weet ik niet of ik het niet toch zou gebruiken."

Ophef

Ook uit de Tweede Kamer kwamen opgewonden reacties: "Zijn ze bij NS van de pot gerukt?", twitterde GroenLinks-Kamerlid Van Gent.

Minister Schultz van Haegen vindt dat er teveel ophef is over de plaszak: "Het is een extra service van NS en dat is mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl